A magyaros ételekhez szinte kötelező a savanyúság, a sokféle közül az egyik legkedveltebb a vegyes vágott savanyúság, melyben többféle zöldséget is ropogtathatunk. Bár házilag is sokan készítik, a bolti változatokat is előszeretettel vásárolják. Mostani vaktesztünk során ezekből kóstoltunk végig 16-féle terméket, a tesztünket végigolvasva kiderül, hogy melyiket ajánljuk a pontozásunk alapján.






VEGYES VÁGOTT SAVANYÚSÁG A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV SZERINT


Savanyított zöldség és gyümölcs

Hőkezeléssel, természetes vagy mesterséges savanyítással, vagy ezek kombinációjával tartósított termékek, amelyek alapanyaga a zöldségfélék termése és gumója, különböző gombafélék és a gyümölcsfélék savanyításra alkalmas részei.

Felhasználható összetevők

Elsődleges összetevők

Kabakosok: uborka, patisszon, cukkini, görögdinnye
Burgonyafélék: burgonya, paprika, paradicsom
Káposztafélék: fejes káposzta, vörös káposzta, karfiol
Gyökérgumósok: sárgarépa, gumós zeller, cékla
Hagymák: vöröshagyma, lilahagyma, gyöngyhagyma, póréhagyma, fokhagyma
Hüvelyesek: zöldbab
Gombafélék: csiperkegomba, laska gomba
Étkezési kukorica
Gyümölcsfélék: szilva, alma
Egyéb szokásosan felhasználható összetevők

Adalékanyagok
Aromák
Cukrok MÉ 1-3-2001/111 előírása szerint
Díszítő, kiegészítő, ízesítő növényi részek
Étkezési só
Ecet
Étolaj,
Fűszerek és azok kivonatai
Ivóvíz
Rozsliszt
Starter kultúra
Tejsavtermelő baktériumtörzsek
Minőségi jellemzők

Fizikai, kémiai jellemzők

A „darabos vegyes savanyúságban” két összetevő esetén az összetevők egyikének mennyisége se legyen a töltőtömeg 20%-ánál kevesebb.

A „vágott, vegyes savanyúság” legalább három összetevőből készüljön, és egyik összetevő mennyisége se legyen 45%-nál több, a vöröshagyma mennyisége a töltőtömegnek legalább a 3%-a legyen.

A díszítőelemek mennyisége a töltőtömeg 5%-át ne haladja meg.

Savtartalom (ecetsavban kifejezve): 0,5–2,0% (m/m)

NaCl tartalom: legfeljebb 3,5% (m/m)

Étolajtartalom az olajos (marinált) készítményben: 0,5–6,0% (m/m)

Illósav-tartalom (ecetsavban kifejezve) természetes savanyítással készült termékekben: legfeljebb 0,15% (m/m)

Érzékszervi jellemzők

A tartósított savanyúság egész, felezett, negyedelt, szeletelt, kockázott, csíkozott vagy más alakú, a feldolgozási formára jellemző, közel azonos alkotóelemekből áll.

Szín: a felhasznált növényi részre jellemző.

Illat, íz: jellegzetes, kellemes, harmonikus, nem csípős. A csípős jellegű esetén a csípős íz határozott legyen.

Állomány: rugalmas, az összetevőkre jellemző állományú, nem megpuhult.

Felöntőlé: tiszta, illetve természetes savanyítással készített termék esetén opálos.

 

A TESZT MENETE


A vaktesztre az összes országosan kapható vegyes vágott savanyúságot beszereztük az országos üzletláncokban.

A tesztet, ahogy mindig, most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, 15-en.

A pontosabb összehasonlítás érdekében az üveges savanyúságokat is behűtöttük, hogy kiküszöböljük a hőmérséklet különbség okozta ízeltéréseket.

 

ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI


Illat: az ecetes, a fűszeres és az összetevők illatjegyeit kerestük.

Állag: nem lehet rágós, de nem lehet túl puha sem. A jó savanyúság állaga ropogós, nem rágós, nem nyikorgós fogyasztás közben.

Íz: először is azt vizsgáltuk, hogy a felöntőlé mennyire ecetes, fűszeres, harmonikus, mivel ez adja az egyik főízt a savanyúságon. Másodszor az összetevők egyedi ízét pontoztuk. Az kijelenthető, hogy a túl puha állagú vegyes savanyúságban nem érezhető a zöldségek egyedi íze, olyan mintha átfőzték volna a felöntőlével, homogén.

 


A VEGYES VÁGOTT SAVANYÚSÁG VAKTESZT EREDMÉNYE

(TOP 5 termék a 16 kóstolt vegyes vágott savanyúságból, a teljes cikk a Maradok a pénzemnél blogon olvasható)
 


5. SPAR Hazai szeretem Csalamádé, egységár: 1 698 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Jellegzetes, káposztás illat. Ropogós, legnagyobb részt káposztából álló vegyesvágott. Kellemesen fűszeres, ecetes, leginkább káposztaízű saláta. Zöldségek: fejeskáposzta, uborka, sárgarépa, paprika.



 


4. LIDL Hazánk kincsei Vegyes savanyúság, egységár: 1 598 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Enyhe, ecetes illat. Ropogós állagú, javarészt nagyon vékony vágású káposztából áll. Jó fűszerezésű, megfelelően savanykás, ropogós vegyesvágott. Zöldségek: káposzta, uborka, paprika, sárgarépa.



 


3. Vecsési Rusa Savanyúság, egységár: 1 498 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Kellemes, fűszeres illat. Ropogós összetevők. Édeskés-savanykás, mustármagos íz, ami mellett még az összetevők saját íze is érezhető. Zöldségek: káposzta, paprika, uborka, görögdinnye, paradicsom, vöröshagyma.




 

2. PENNY Zöldségeskert Csalamádé, egységár: 1 598 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Visszafogott, ecetes illat. Ropogós állagú összetevők, nagyobbrészt káposztából áll. Kellemesen savanykás-édeskés, leginkább káposztás íz. Zöldségek: káposzta, uborka, paprika, sárgarépa, vöröshagyma.



 


1. Kécskei vegyes vágott savanyúság, egységár: 1 598 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Házias, intenzíven fűszeres, mustármagos illat. Ropogós összetevők, melyek közül az uborka, paprika, káposzta van a legnagyobb arányban és különleges, amikor a savanyú zellert ízleljük meg. Nagyon harmonikus édes-savanyú alaplé, a fő fűszernek a mustármagot érezzük, amely mellett érezhetők az összetevők önálló ízei is. Zöldségek: káposzta, uborka, paprika, dinnye, zöld paradicsom, sárgarépa, karalábé, zeller, hagyma.