A magyaros ételekhez szinte kötelező a savanyúság, a sokféle közül az egyik legkedveltebb a vegyes vágott savanyúság, melyben többféle zöldséget is ropogtathatunk. Bár házilag is sokan készítik, a bolti változatokat is előszeretettel vásárolják. Mostani vaktesztünk során ezekből kóstoltunk végig 16-féle terméket, a tesztünket végigolvasva kiderül, hogy melyiket ajánljuk a pontozásunk alapján.
VEGYES VÁGOTT SAVANYÚSÁG A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV SZERINT
Savanyított zöldség és gyümölcs
Hőkezeléssel, természetes vagy mesterséges savanyítással, vagy ezek kombinációjával tartósított termékek, amelyek alapanyaga a zöldségfélék termése és gumója, különböző gombafélék és a gyümölcsfélék savanyításra alkalmas részei.
Felhasználható összetevők
Elsődleges összetevők
Kabakosok: uborka, patisszon, cukkini, görögdinnye
Burgonyafélék: burgonya, paprika, paradicsom
Káposztafélék: fejes káposzta, vörös káposzta, karfiol
Gyökérgumósok: sárgarépa, gumós zeller, cékla
Hagymák: vöröshagyma, lilahagyma, gyöngyhagyma, póréhagyma, fokhagyma
Hüvelyesek: zöldbab
Gombafélék: csiperkegomba, laska gomba
Étkezési kukorica
Gyümölcsfélék: szilva, alma
Egyéb szokásosan felhasználható összetevők
Adalékanyagok
Aromák
Cukrok MÉ 1-3-2001/111 előírása szerint
Díszítő, kiegészítő, ízesítő növényi részek
Étkezési só
Ecet
Étolaj,
Fűszerek és azok kivonatai
Ivóvíz
Rozsliszt
Starter kultúra
Tejsavtermelő baktériumtörzsek
Minőségi jellemzők
Fizikai, kémiai jellemzők
A „darabos vegyes savanyúságban” két összetevő esetén az összetevők egyikének mennyisége se legyen a töltőtömeg 20%-ánál kevesebb.
A „vágott, vegyes savanyúság” legalább három összetevőből készüljön, és egyik összetevő mennyisége se legyen 45%-nál több, a vöröshagyma mennyisége a töltőtömegnek legalább a 3%-a legyen.
A díszítőelemek mennyisége a töltőtömeg 5%-át ne haladja meg.
Savtartalom (ecetsavban kifejezve): 0,5–2,0% (m/m)
NaCl tartalom: legfeljebb 3,5% (m/m)
Étolajtartalom az olajos (marinált) készítményben: 0,5–6,0% (m/m)
Illósav-tartalom (ecetsavban kifejezve) természetes savanyítással készült termékekben: legfeljebb 0,15% (m/m)
Érzékszervi jellemzők
A tartósított savanyúság egész, felezett, negyedelt, szeletelt, kockázott, csíkozott vagy más alakú, a feldolgozási formára jellemző, közel azonos alkotóelemekből áll.
Szín: a felhasznált növényi részre jellemző.
Illat, íz: jellegzetes, kellemes, harmonikus, nem csípős. A csípős jellegű esetén a csípős íz határozott legyen.
Állomány: rugalmas, az összetevőkre jellemző állományú, nem megpuhult.
Felöntőlé: tiszta, illetve természetes savanyítással készített termék esetén opálos.
A TESZT MENETE
A vaktesztre az összes országosan kapható vegyes vágott savanyúságot beszereztük az országos üzletláncokban.
A tesztet, ahogy mindig, most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, 15-en.
A pontosabb összehasonlítás érdekében az üveges savanyúságokat is behűtöttük, hogy kiküszöböljük a hőmérséklet különbség okozta ízeltéréseket.
ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI
Illat: az ecetes, a fűszeres és az összetevők illatjegyeit kerestük.
Állag: nem lehet rágós, de nem lehet túl puha sem. A jó savanyúság állaga ropogós, nem rágós, nem nyikorgós fogyasztás közben.
Íz: először is azt vizsgáltuk, hogy a felöntőlé mennyire ecetes, fűszeres, harmonikus, mivel ez adja az egyik főízt a savanyúságon. Másodszor az összetevők egyedi ízét pontoztuk. Az kijelenthető, hogy a túl puha állagú vegyes savanyúságban nem érezhető a zöldségek egyedi íze, olyan mintha átfőzték volna a felöntőlével, homogén.
A VEGYES VÁGOTT SAVANYÚSÁG VAKTESZT EREDMÉNYE
(TOP 5 termék a 16 kóstolt vegyes vágott savanyúságból, a teljes cikk a Maradok a pénzemnél blogon olvasható)
5. SPAR Hazai szeretem Csalamádé, egységár: 1 698 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Jellegzetes, káposztás illat. Ropogós, legnagyobb részt káposztából álló vegyesvágott. Kellemesen fűszeres, ecetes, leginkább káposztaízű saláta. Zöldségek: fejeskáposzta, uborka, sárgarépa, paprika.
4. LIDL Hazánk kincsei Vegyes savanyúság, egységár: 1 598 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Enyhe, ecetes illat. Ropogós állagú, javarészt nagyon vékony vágású káposztából áll. Jó fűszerezésű, megfelelően savanykás, ropogós vegyesvágott. Zöldségek: káposzta, uborka, paprika, sárgarépa.
3. Vecsési Rusa Savanyúság, egységár: 1 498 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Kellemes, fűszeres illat. Ropogós összetevők. Édeskés-savanykás, mustármagos íz, ami mellett még az összetevők saját íze is érezhető. Zöldségek: káposzta, paprika, uborka, görögdinnye, paradicsom, vöröshagyma.
2. PENNY Zöldségeskert Csalamádé, egységár: 1 598 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Visszafogott, ecetes illat. Ropogós állagú összetevők, nagyobbrészt káposztából áll. Kellemesen savanykás-édeskés, leginkább káposztás íz. Zöldségek: káposzta, uborka, paprika, sárgarépa, vöröshagyma.
1. Kécskei vegyes vágott savanyúság, egységár: 1 598 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont
Házias, intenzíven fűszeres, mustármagos illat. Ropogós összetevők, melyek közül az uborka, paprika, káposzta van a legnagyobb arányban és különleges, amikor a savanyú zellert ízleljük meg. Nagyon harmonikus édes-savanyú alaplé, a fő fűszernek a mustármagot érezzük, amely mellett érezhetők az összetevők önálló ízei is. Zöldségek: káposzta, uborka, paprika, dinnye, zöld paradicsom, sárgarépa, karalábé, zeller, hagyma.