A pudingpor felhasználása széleskörű: magában is fogyasztjuk egy kis lekvárral, de különféle krémek alapanyaga is lehet, és így sokféle süteménybe is bekerül. Mi a Fanta szelet narancsos felső részét is vaníliapudinggal készítjük. Mivel sokszor használunk pudingport és ráadásul most már közelednek az Ünnepek is, amikor szinte minden nap készítünk valami sütit, amihez pudingpor kell, így most eljött az ideje a Nagy vaníliás pudingpor tesztnek! Íme az eredmény!
A PUDINGPOROK A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN (2-84 SZÁMÚ IRÁNYELV)
A keményítőporból, keményítőszármazékokból, adalékanyagokból, dúsító- és ízesítőanyagokból (esetenként zselírozó anyagokból, tejkészítményekből, rizskészítményekből, búzadarából, valamint édesítőanyagokból) keveréssel, homogenizálással előállított termék.
Tej vagy víz hozzáadásával a felhasználási javaslat szerint készíthető belőle puding, krém stb. készülhetnek főzéssel vagy főzés nélkül, hidegen.
Közvetlen fogyasztói csomagolásban is forgalomba kerülnek.
A termék megnevezését a javasolt felhasználási területre (pudingpor, desszertpor, süteménypor, krémpor, fagylaltdesszertpor, fagyipor stb.) vonatkozó szóból és a dúsításra, ízesítésre utaló szavakból kell képezni.
A csak aromával (természetes és természetazonos) ízesített termékek esetén az „ízű” szócska használata kötelező. Kivételt képeznek azok a termékek, amelyeknek jellegzetes íze természetes dúsító-, illetve ízesítőanyagokkal nem adható meg, pl. puncs, rumpuncs, tiramisu.
A TESZT MENETE
A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.
A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.
2 pudingpor főzés nélkül készíthető, ezeket az értékelésnél jelöltük.
Minden pudingot a csomagolásán előírt javaslat szerint készítettünk el. A tűzhelyről levéve kis tálkákba adagoltuk a kóstolók elé, akik 2 percen belül megkóstolták a mintákat.
ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK
Illat: a természetes és jellegzetes vanília illat volt az elvárt, de a jó minőségű aromákat is elfogadtuk. A kellemetlen aromás illatjegyeket lepontoztuk.
Állag: a puding rugalmas, kellően sűrű, de nem kemény állagú.
Íz: ahogy az illatnál, itt is a természetes vanília ízt kerestük, mely kevésbé aromás és semmiképp nem tartalmaz idegen ízeket, például édesítőszeres mellékízt.
A NAGY VANÍLIÁS PUDINGPOR TESZT EREDMÉNYE
(TOP 5 termék a 12 kóstolt vaníliaízű pudingporból, a teljes cikk a Maradok a pénzemnél blogon olvasható)
5. Dr. Oetker Eredeti puding vaníliaízű pudingpor, egységára: 4.975 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont
Vanília aromás illat. Sűrű, jó puding állag. Az édes a fő íz, utána érezhető a vanília aroma.
4. Klasszikus puding vaníliaízű pudingpor, egységára: 1.975 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont
Alacsonyabb intenzitású vaníliás illat. Megfelelő sűrűségű puding állag. Enyhe íz intenzitású, de jellegzetes vaníliás, tejes íz.
3. Dr. Oetker Prémium puding bourbon vaníliás pudingpor, egységára: 9.694 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont
Jellegzetes, finom vanília illat. Az állaga lágyabb, rugalmas. Közepes intenzitású vanília íz mellett az édes ízt erősebbnek éreztük a kelleténél.
2. Haas Klasszikus Vaníliaízű pudingpor, egységára: 2.492 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont
Kellemes vaníliás illat. Nagyon jó, rugalmas puding állag. Közepes intenzitású, de jellegzetes vaníliás íz.
1. Haas Natural Vaníliaízű pudingpor, egységára: 5.225 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont
Jóleső vaníliás illata van. Rugalmas, jellegzetes puding állagot tapasztaltunk. Kóstoláskor először a természetes vanília zamatot éreztük, majd ezután a harmonikus mértékű édességet.
A tesztgyőztes Haas Natural vaníliaízű pudingpor friss árát itt találod!