A vaj finomabbá teszi szendvicseinket, a húsokat, párolt zöldségeket és természetesen, a süteményeket. Az utóbbi időszakban drasztikusan megdrágult, ezért nem mindegy, hogy melyiket választjuk az üzletekben. Az országosan kapható 80% zsírtartalom feletti vajakat vakteszteltük, hogy megtudjuk, melyik a legfinomabb. Íme az eredmény.






A VAJ


A vaj a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint 20 °C-on szilárd halmazállapotú és kenhető állományú „víz a zsírban” típusú emulzió, amely a vízen kívül más hozzáadott anyagot nem vagy legfeljebb tejzsírt, tejzsírfrakciót, tejeredetű tejsavkoncentrátumot, étkezési sót, színezéket és tejsavbaktérium-színtenyészetet tartalmaz. A vaj zsírtartalma legalább 80% (m/m) és legfeljebb 90% (m/m) lehet.

A termékeket négy csoportba soroljuk és beszélünk vajról, csökkentett és kis zsírtartalmú vajakról, vajkészítményekről mint egyszerű termékekről, továbbá ízesítőanyagok hozzáadásával előállított összetett termékekről, más néven ízesített vajkészítményekről.

A gyártási folyamat főbb irányelvei

A „víz a zsírban” emulzió típusú termékeket tejből fölözés útján nyert tejszín megfelelő hőkezelésével és hűtésével, fizikai vagy biológiai érlelésével, köpülésével, a vajszemcsék esetleges mosásával, gyúrásával, víz  esetleg vajkultúra és/vagy tejsavkoncentrátum begyúrásával állítják elő. A hőkezelési paramétereket úgy kell megválasztani, hogy biztosítsák a kívánt csíraölési hatásfokot, az antioxidáns hatású anyagok kialakulását és a tejszín kellemes pasztőrözött-főtt ízét.

A tejszín gyors hűtésével és az érlelési hőfokok célszerű megválasztásával biztosítani kell a kívánt  vajállományt eredményező zsírkristályosodást.  A vaj minősége és eltarthatósága szempontjából fontos a „szárazra” gyúrás.

 

MÁRKÁZOTT VAGY TEAVAJ?


Ma az a vaj nevezhető márkázottnak, amely megfelel a pontosan előírt minőségi kritériumoknak: a zsírtartalma minimum 80% (ha sózott, akkor 82%), míg a víztartalma maximum 16, és ha sózott, akkor a sótartalma nem több 2 százaléknál. Ezzel ez a legmagasabb minőségi kategória. A teavajnál a minimum zsírtartalom ugyan szintén 80 százalék, de a víztartalom már 19 százalékig is felmehet.

A jelenlegi vakteszten a fő kritérium a minimum 80% zsírtartalom volt, így teavaj, vaj, márkázott vaj termékek is szerepelnek.

 

TESZT MENETE


A tesztben 12-en vettünk rész. A tesztet, ahogy eddig is, mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végeztük el.

A beszerzéskor figyeltünk arra, hogy ne melegedhessen fel a vaj, ezért vittük a hűtőládákat az autóban.

A tesztre beszereztük a 80%-nál magasabb zsírtartalmú, nem sózott vajakat. Ezeket az alábbi megjelöléssel találtuk:

- márkázott vaj

- teavaj

- vaj

- sózatlan vaj.

Azért döntöttünk amellett, hogy minden vajat megkóstolunk 80% zsírtartalom felett, mert szerettünk volna teljes piaci képet mutatni a fogyasztóknak a leggyakrabban vásárolt vajakról.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK


A Magyar Élelmiszerkönyv leírását figyelembe véve kóstoltunk. A vajat előkészítettük tesztre, időben kivettük a hűtőből, így már szobahőmérsékleten kóstoltuk.

Illat: a jellegzetes házi vaj illatát kerestük, a gyenge illatintenzitást és a nem tiszta vajillatot lepontoztuk.

Állag: ahogy a Magyar Élelmiszerkönyv is írja, szobahőmérsékleten már kenhetőnek kell lennie. A kenhetőséget kipróbáltuk minden esetben kenyéren, de kóstolni magában kenyér nélkül kóstoltuk, hogy a kenyér íze ne segítse a vajakét.

Íz: tiszta vajízt kerestünk, tejszínes jegyekkel. Mind a vízízűséget, mind a nem odaillő nem vajízegyeket is lepontoztuk. A teljes és jellegzetes vajízű termékeket értékeltük magasabb pontszámmal

 

A NAGY VAJTESZT EREDMÉNYE

(TOP 5 termék a 25 kóstolt vajból, a teljes cikk a Maradok a pénzemnél blogon olvasható)
 

5. Penny Milkeria vaj 82%, egységár: 3 596 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont
Jellegzetes, kellemes illatú vaj. Jól lágyuló állag. Finom ízű, megfelelő intenzitású vaj.




 

3. Ammerländer márkázott vaj 82%, egységár: 5 396 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
Jellegzetes és kellemes vajillat. Jól lágyuló állag. Közepesen intenzív és finom vajíz.



 


3. ALDI Desira márkázott vaj 82%, egységár: 4 796 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
Jellegzetes, kellő intenzitású vajillat. Megfelelően lágyuló állag. Kellemes, közepes erősségű vajíz.




 

2. Kerrygold ír vaj 82%, egységár: 8 595 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont
Jól érezhető vajillat. Megfelelően lágyuló állag. Intenzívebb ízű, finom vaj.



 


1. SPAR Ír vaj 82%, egységár: 5 395 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont
Intenzív és finom vajillat. Jó ütemben lágyuló vaj. Teljes ízélményt éreztünk, finom édes-tejszínes jellegzetes vaj zamat, kellő intenzitással.




 


 A tesztgyőztes SPAR Ír vaj friss árát itt találod!