A magyar konyha sokrétű alapanyaga a túró, melyet sós és édes formában, főételekhez és desszertekhez is használhatunk, a diéta alapja is lehet, na meg az elhízásé is, ha süteményekbe tesszük… Az utóbbi időszakban ennek a hagyományosan olcsóbb terméknek az ára drasztikusan megemelkedett, így nem mindegy, melyiket vesszük le a hűtőpult polcáról. Összesen 16-féle országosan kapható félzsíros túrót kóstolunk végig, hogy elmondhassuk, melyik a legjobb ízében és minőségében.






HOGYAN KÉSZÜL A TÚRÓ?


A túró tejből készül a tejfehérje (kazein) kicsapásával. Attól függően, hogy ehhez mit használnak, kétféle típusát különböztetjük meg. A savanyú étkezési túró előállításánál az alvasztást vajkultúrával végzik, míg az oltós túró gyártásánál a vajkultúra mellett oltót is alkalmaznak. Magyarországon általában savanyú étkezési túrót gyártanak, ami leggyakrabban tehén-, kecske- és juhtejből készül.

Nagyüzemi előállítása során pasztörizált fölözött tejből készítik, préselés nélkül csöpögtetik le, hogy maradjon nedvességtartalma. Zsírtartalma 0,5-12% között van. Szűréssel is eltávolítható a savó legnagyobb része, az így előállított túró szárazabb és kevésbé krémes. Préseléssel még szárazabb és morzsásabb lesz a végtermék.

Alacsony zsírtartalma miatt sok magas biológiai értékű fehérjét, valamint kalciumot és foszfort tartalmaz, alacsony energiatartalma miatt fogyókúrázóknak is javasolt a fogyasztása.

 

A TÚRÓ A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN


Az étkezési tehéntúró (tehéntúró, túró) tehéntejből tejsavbaktérium-kultúra, esetleg alvasztóenzim hozzáadásával készített savas vagy vegyes alvasztású, rögös állományú, kelvirágszerű friss sajt.

Leveles túró: alvadékrétegek egymásra helyezésével csurgatott túró, amely rétegekre, „levelekre” szedhető szét.

Rögös túró: Mint a neve is mutatja, ez a túró rögökből áll. A bolti túrók többségében ebbe a kategóriába tartoznak. A rögös túró termék kellemesen savanyú, aromás illatú, üdén friss és zamatos ízű, laza rögökbe összeálló, kelvirágra emlékeztető halmazokból álló friss sajt. A rögös túró a magyar konyha egyik kedvenc alapanyaga, számos hagyományos étel csak a magyar gasztronómia hagyományos alapanyagának számító termékből készíthető el.

Érzékszervi jellemzők

Külső: Egyenletesen csontfehér színű.

Állomány: Laza rögökbe összeálló, kelvirágra emlékeztető halmazok. Gépi úton csomagolt termékek (pl.: tégelyes) esetén egynemű tömb, amely laza rögökből álló halmazokra törhető. Szájban jól érzékelhetően rögös állományú.

Illat: Kellemesen savanykás, jellegzetesen aromás, tiszta, idegen szagtól mentes.

Íz: Kellemesen savanykás, jellegzetesen zamatos, tiszta, idegen íztől mentes.

 

A TESZT MENETE


A beszerző körútra hűtőtáskát is vittünk magunkkal, nehogy útközben megromoljanak a túrók.

Az országon láncokban kapható túrókat  a Magyar Ár-Érték Egyesület tagjai és laikus fogyasztók vaktesztelték, 13-an.

A tesztre beszereztük azokat a túrókat is, amelyeken nem volt feltüntetve a "rögös" szó, de állagban darabosak voltak.

A krémes állagú túrók most nem vettek részt a teszten.

A rögös túrók csomagolásán látható a "Hagyományos Különleges Termék" logó.

 

ÖSSZEKÓSTOLÁS


Már előre tudtuk, hogy több túró lesz a tesztben, ami ugyanaz a gyártó ugyanazon terméke, csak más csomagolásban. Ezek lehetnek sajátmárkás termékek vagy más piaci megfontolásból a fő márkától eltérő csomagolású túrók.

Az összekóstolást az eredeti vakteszt eredménye után végeztük el, ami szintén vakteszt volt. EK kód alapján beazonosítottuk a gyártókat is, ahol nem volt feltüntetve a csomagoláson.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI


Állag: Laza rögökbe összeálló, kelvirágra emlékeztető, morzsálódó halmazok, enyhe savóeresztés megengedett vagy rétegekre, „levelekre” szedhető.  Szájban jól érzékelhetően rögös, vagy leveles, nyeléskor nem fojtós.

Illat: Kellemesen savanykás, jellegzetesen aromás, idegen szagtól mentes.

Íz: Kellemesen savanykás, jellegzetesen zamatos, idegen íztől mentes.

 

A NAGY FÉLZSÍROS RÖGÖS TÚRÓ VAKTESZT EREDMÉNYE

(TOP 5 termék a 16 kóstolt túróból, a teljes cikk a Maradok a pénzemnél blogon olvasható)

3. TESCO rögös túró félzsíros, egységár: 2 098 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Jellegzetes savanykás illat. Enyhén nedves felületű rögök. A túróra jellemző, közepes intenzitású íz.




 

3. Füredi tehéntúró félzsíros, egységár: 2 664 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Jellegzetes savanykás illat. Enyhén nedves felületű rögök. A túróra jellemző, közepes intenzitású íz.




 

3. Kuntej rögös túró félzsíros, egységár: 3 376 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Jellegzetes savanykás illat. Enyhén nedves felületű rögök. A túróra jellemző, közepes intenzitású íz.




 

1. ALDI Milfina rögös túró félzsíros, egységár: 2 098 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Erőteljes túróillat. Rögös, rugalmas állag, nincs vízkiválás. Erőteljes és jellegzetes túróíz, kellemes savanykás-édeskés ízjegyekkel.



 

1. Magyar rögös túró félzsíros, egységár: 3 331 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Erőteljes túróillat. Rögös, rugalmas állag, nincs vízkiválás. Erőteljes és jellegzetes túróíz, kellemes savanykás-édeskés ízjegyekkel.




 

 A tesztgyőztes Magyar rögös túró friss árát itt találod!