A kenyér a magyar emberek étkezésének egyik alapköve, esszük reggelire, vacsorára, tízóraira és sokféle főételhez is. Sokat fogyasztunk belőle, talán túl sokat is. Bár mára már rengetegféle kenyér kapható, még mindig a hagyományos fehér kenyér a legnépszerűbb. Most ezeket a termékeket vakteszteltük, ezekből is a csomagolt, szeletelt változatokat. Lássuk, melyik a legfinomabb a 20-féle szeletelt fehér kenyér közül!
FEHÉR KENYÉR A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN
A termék meghatározása
A fehér kenyér 100% BL 80 fehér búzakenyérlisztből kovászos technológiával vagy kovászt helyettesítő kovászkészítmény felhasználásával, tésztakészítéssel, alakítással, kelesztéssel, sütéssel előállított termék. Legfeljebb 1 %-ban más típusú liszt is elfogadható, amennyiben hordozóként kerül a termékbe.
Felhasználható összetevők
Élelmiszer-adalékanyagok
Búzakenyérliszt, fehér BL 80 típusú
Élelmiszerenzimek
Ételecet
Étkezési só
Ivóvíz
Kovász vagy azt helyettesítő kovászkészítmény
Starterkultúra
Sütőélesztő
Vitális glutin
Minőségi követelmények
Alak: vekni, kerek vagy formában sült, arányosan domború, szabályos; ne legyen torz, benyomódott.
Héj: világos aranybarna, fényes, sima vagy cserepes, lehet vágott; ne legyen végigrepedt, szennyezett, égett, átnedvesedett, sérült.
Bélzet: a kenyérbél átsült, a héjtól nem elváló, egyenletesen lazított, sima tapintású, világos drapp vagy enyhén szürkés színű, egyöntetű állományú, rugalmas, csomómentes; ne legyen szalonnás, ragacsos, nyers, frissen ne legyen morzsálódó, széteső; ne tartalmazzon idegen anyagot.
Íz és szag: aromás, a kovászos íz és illat jól érezhető, harmonikus; ne legyen idegen ízű vagy szagú.
A TESZT MENETE
A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.
A kenyereket egyenként tálaltuk fel a kóstolóknak, hogy a teljes vakteszt (3,5 óra) ideje alatt a teszt végére maradó kenyerek ne száradjanak ki.
ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK
Illat: enyhe, természetes illatokat vártunk, az idegen illatokat lepontoztuk.
Állag: a fehér kenyér puha, rugalmas (ha összenyomjuk az két ujjunk között a kenyértésztát, nem tapad teljesen össze). A száraz, rugalmatlan, ragadós állagú termékeket lepontoztuk. Főként rágáskor jelentkezik a gyengébb állag, amikor szinte gyurmaszerűvé áll össze a kenyér tésztája, a rosszabb minőségű kenyereknél.
Íz: a természetes kenyérízt kerestük. A fontos az volt, hogy ne érezzünk idegen ízt, mellékízt.
A SZELETELT FEHÉRKENYÉR TESZT EREDMÉNYE
(TOP 5 termék a 20 kóstolt kenyérből, a teljes cikk a Maradok a pénzemnél blogon olvasható)
5. MORZSI fehér kenyér (pereces logó), egységár: 1 099 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont
Natúr, enyhe kenyérillat. Közepesen vastag, enyhén morzsalékos állag. Natúr egyszerű kenyéríz.
4. CERES NAPICIPÓ egységár: 1 198 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Visszafogott, natúr fehérkenyér-illat. Vékonyabb, puhább szeletek. Pici sót lehet érezni, de teljesen natúr kenyéríz.
3. ALDI Frissen a Péktől fehér kenyér, egységár: 1 078 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont
Enyhe, natúr fehérkenyér-illat. Vastagabb, megfelelő állagú szeletek. Enyhe ízintenzitású natúr fehér kenyér.
2. MORZSI Nyírségi kovászos kenyér, egységár: 1 449 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Natúr fehérkenyér-illat. Vastagabb, jó állagú szeletek. Jellegzetes, de alacsony ízintenzitású fehér kenyér.
1. CERES Sütő Bükki parasztkenyér, egységár: 1 598 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Kellemes kenyérillat. A tészta textúrája megfelelően puha, nem tapadós, nem morzsalékos. Ízre kellemes, jóleső, hagyományos kenyéríz.