A sárgabarack lekvár lekváros kenyéren, palacsintában, süteményekben, de vanília fagylalt mellé is az egyik legfinomabb édes ízélményt eredményezi, persze, ha jól választottunk a boltok polcain lévő lekvárok közül. Éppen ezért, most az országos élelmiszerláncokban kapható sárgabarack lekvárokat vakteszteltük, hogy kiderüljön, melyik a legfinomabb. Lássuk az eredményt!






LEVKÁR A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV SZERINT

 
A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint a lekvárfélék olyan készítmények, amelyeket egy- vagy többféle friss vagy tartósított gyümölcsből, cukorral vagy anélkül (esetleg mézzel vagy édesítőszerrel) a kívánt töménységűre főznek és hőkezeléssel, tartósítószerrel vagy fenti módszerek kombinálásával tartósítanak.

Ezen belül a lekvár olyan lekvárkészítmény, amely a felhasznált gyümölcsöt (gyümölcspulpot) részben darabos formában és/vagy áttörve (passzírozva) tartalmazza, állománya jellegzetesen kocsonyás, darabosan szakadó vagy sűrűn folyó.

Összetevői:

Elsődleges összetevők

Felhasználható valamennyi, a lekvárfélék előállítására alkalmas gyümölcsféle megfelelően előkészített ehető része. Az előkészített gyümölcs lehet friss, vagy tartósított. Ezen irányelv szempontjából gyümölcsnek számít a kabakosok (dinnyefélék, sütőtök stb.) és a paradicsom termése, a rebarbara levélnyele, a sárgarépa, az édesburgonya és a gyömbér ehető része, valamint a citrushéj is. Megengedett a citrushéj sós lében való ideiglenes tartósítása.

Egyéb összetevők

Cukrok (részben vagy teljesen helyettesíthető mézzel, melasszal vagy barnacukorral)

Keményítőhidrolizátumok

Piros gyümölcsök leve, esetleg színezésre használt céklalé

Fűszerek, fűszernövények, azok kivonatai, citrushéj, egyéb növényi ízesítőanyagok, vanília, vanillin, vaníliakivonat, etil-vanillin,

Habzásgátlóként alkalmazott étkezési zsírok és olajok

Adalékanyagok, aromák

Ivóvíz

Gyümölcstartalom

Gyümölcstartalom alatt az egységnyi mennyiségű termék gyártásához közvetlenül felhasznált és megfelelően előkészített, szennyezőanyagok és nem megfelelő részek eltávolítása utáni gyümölcs mennyiséget kell érteni.

100 g késztermékhez felhasznált előkészített gyümölcs mennyisége lekvárhoz, ízekhez: általában, legalább 35 g.

 

A TESZT MENETE


Az országosan kapható, minimum 40% maximum 60% gyümölcstartalmú sárgabaracklekvárokat kerestük és szereztük be a vaktesztre.

Az előkészítők kis tálkákra, viszonylag közel helyezték el a mintákat, hogy a kóstolók először a lekvárok színeit tudják összehasonlítani.

Ezután nagyobb tányérokra porciózták a sárgabaracklekvárokat, ahol a vaktesztelők már szaglással és kóstolással értékelték a mintákat.

A vakteszten 13-an vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK


Szín: nem pontoztuk, de látszódik az összefüggés, hogy a fáradt, barnás lekvárok inkább közepes-alacsony minőségűek. Aki már főzött lekvárt, az tudja, hogy barnás színe esetleg a rossz alapanyag, citromlé/citromsav hiány, rövid főzési idejű előállítás vagy tárolási hiba miatt lehet a lekvár színe.

Illat: legyen érezhető a sárgabarack természetes és jellegzetes illata, legalább közepes intenzitással. A jellegtelen, enyhe illatú minták alacsonyabb pontszámot kaptak.

Állag: itt eltérnek a vélemények: van, aki a darabos lekvárt szereti, és van, aki a homogénebb textúrájút. Ezért úgy pontoztunk, hogy a gyümölcshús jelenléte magasabb pontszámnak számított, de csak a teljesen zselés és rostmentes, nem természetes állagú lekvár kapott alacsonyabb pontszámot. Illetve, a túl híg állagú lekvárok sem kaphattak magas pontszámot.

Íz: 3 ízjegy lehetséges: az édes, a sárgabarack gyümölcs és a savanyú ízjegy. Ezek aránya úgy kell alakuljon, hogy bár az édes ízjegy szinte hasonló arányban legyen, mint a sárgabarack jellegzetes zamata, de ne nyomja el azt, hagyja érezni a gyümölcsízt. A savanyú ízjegy inkább utóízben és nagyon enyhén elvárt. A jellegtelen vagy túl édes ízű minták kaptak kevesebb pontszámot.

 

A NAGY SÁRGABARACKLEKVÁR VAKTESZT EREDMÉNYE

(TOP 5 termék a 22 kóstolt lekvárból, a teljes cikk a Maradok a pénzemnél blogon olvasható)



5. ALDI Grandessa sárgabarack extradzsem, egységár: 1 731 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Közepesen intenzív gyümölcsös illat. Lágyabb, kocsonyásabb állag, gyümölcsdarabokkal. Kellemesen édes, kellően gyümölcsös ízű lekvár. Gyümölcstartalom: 50%


 


4. St. Dalfour sárgabarack lekvár, egységár: 7 039 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Enyhe sárgabarackillat. Sűrű állag, gyümölcsdarabokkal. Az édesség mértéke pont jó, így intenzívebben érezhető a gyümölcs íze. Gyümölcstartalom: 51%




 

2. Pacific Óceán Ízemlékek prémium sárgabarack lekvár, egységár: 3 969 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Kellemes sárgabarackillat. Kocsonyás, sűrűbb állag, apró gyümölcsrostokkal. Az édesség mértéke megfelelő, kellemes és jellegzetes sárgabarackíz. Gyümölcstartalom: 60%




 

2. Univer sárgabarack lekvár prémium, egységár: 3 730 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Enyhe, de jellegzetes sárgabarackillat. Lágy állag, apró gyümölcsdarabokkal. Az édesség mértéke megfelelő, finom és jellegzetes sárgabarackíz. Gyümölcstartalom: 60%




 

1. S-Budget sárgabarack lekvár, egységár: 1 260 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Kellemes sárgabarackillat. Az állaga megfelelően lágy, homogén. Az édes íz mértéke megfelelő, mellette erőteljes, finom sárgabarackzamat érezhető.  Gyümölcstartalom: 60%