A frissen, kemencében sült pizzát nem helyettesítheti, de a gyorsfagyasztott pizza sokunk fagyasztójában ott van gyors, hétköznapi vacsorák megmentőjeként. Csak annyi a dolgunk, hogy betegyük a sütőbe és 20 perc múlva kész is és a válogatós gyerekek is nagy eséllyel megeszik. Kíváncsiak voltunk, melyik bolti pizza a legfinomabb a sajtos változatok közül. Íme a 31-féle sajtos pizza vaktesztjének az eredménye!
A PIZZÁRÓL
Maga a pizza szó az olasz „picea” szóból ered, melyet a rómaiak a kenyér kemencében sütésének leírására használtak.
Cato (Kr. e. 209-149) által írt Róma történetében is említ egy „lapos kelt tésztát, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg”. Ezek a pizzák azonban még különböztek a ma ismert pizzától. Eredetileg a pizza kenyértésztából gömbölyített, lapított, különböző zöldségekkel megrakott „lángos” volt. Továbbá, a korai pizza elkészítésénél paradicsom helyett mézet használtak, hiszen a paradicsom ekkor még ismeretlennek számított Európában.
Csak a 18. századtól használtak paradicsomot a pizza elkészítéséhez, főleg Nápoly szegénynegyedeiben volt ez divat. A pizza Nápoly igazi turistalátványossága lett. A Nápolyba látogatók elzarándokoltak a város szegénynegyedeibe, hogy kipróbálják a helyi specialitást.
A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki az 1780-ban alapított és ma Pizzeria Brandi néven még mindig működő Pietro e basta cosi sütödében dolgozott. 1889-ben Szavojai I. Umberto király és Margherita királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz trikolór színeiből épült fel: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom). Készítője elnevezte Margherita pizzának, a királynő után, tehát ez volt a legelső pizza, és innen ered sokak kedvenc pizzájának a neve.
A TESZT MENETE
A vakteszten 13-an vettünk rész. A tesztet, ahogy eddig is mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük el.
A beszerzéskor figyeltünk arra, hogy ne olvadhasson ki a pizza, ezért hűtőládában szállítottuk őket.
A pizzák közül azokat teszteltük, melyeken a sajt dominált, legyen szó akár margherita, akár négysajtos, van köztük gluténmentes is.
A sütést a csomagoláson feltüntetett szempontok szerint végeztük el.
A sütés után minden pizzát 3 percnyi pihentetés után kóstoltunk, hogy az ízek ne fáradjanak el, mint egy kihűlt pizzánál.
ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK
Illat: fontos volt, hogy valamely összetevő illata markánsan érezhető legyen. Fűszer, paradicsom, sajt, a tészta illata, ha nem érezhető kellően, akkor lepontoztuk a pizzát.
Állag: értékeltük a tésztát és a feltétet is. A tészta ne legyen vastag, rágós vagy nyúlós vagy száraz. Mi a vékony, ropogós pizzatésztákat értékeltük magasabb pontszámmal. A feltétek közül a szósz legyen kellő mennyiségben, de azért ne áztassa el a tészták.
Íz: a tészta íze leginkább a pizza szélén érezhető magában, így erre külön figyeltünk, hogy minden kóstoló kapjon szósszal nem fedett részt. A szósszal szemben nem volt nagy elvárásunk: natúr paradicsom némi fűszerrel, leginkább bazsalikommal. A sajt íze kerekítse le a fűszeres zamatokat. A jellegtelen vagy nem természetes ízeket lepontoztuk.
A NAGY SAJTOS PIZZA VAKTESZTÜNK EREDMÉNYE
(TOP 5 termék a 31 kóstolt sajtos pizzából, a teljes cikk a Maradok a pénzemnél blogon olvasható)
3. AUCHAN Chévre Páte Classique (fekete), egységár: 3 418 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Jellegzetes kecskesajt illat. A tészta megfelelő vastagságú és ropogós. Enyhén érezhető a paradicsomos, fűszeres feltét íze, de a főíz a természetes és jellegzetes kecskesajté.
3. AUCHAN Pizza Chévre Mozzarella (fehér), egységár: 3 418 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Jellegzetes kecskesajt illat. A tészta megfelelő vastagságú és ropogós. Enyhén érezhető a paradicsomos, fűszeres feltét íze, de a fő íz a természetes és jellegzetes kecskesajté.
3. SPAR Pizza 4 sajtos kövön sütött (fekete), egységár: 2 856 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Finom sült sajt illatú. A tészta vékony és ropogós. A szósz vékony, megfelelő mennyiségű és ízű zöldfűszer van rajta. A sajt íze kiemelkedik a többi összetevő közül és finom.
2. Pizza D'Oro 4 Formaggi, egységár: 3 969 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Intenzív paradicsomos illat. Változó vastagságú tészta, viszont jó állagú. A feltét vékony, így az íze is enyhébb, viszont a sajt jó ízű és megfelelő intenzitású.
1. PENNY Ready Pizza Mozzarella, egységár: 2 858 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
Intenzív fűszeres és paradicsomos illat. A tészta vékony és ropogósra süthető. A feltét mennyisége jelentős. Sok fűszert, szárított, marinált paradicsomot és jó arányban mozzarellát használtak. Először a szárított paradicsom ízét éreztük, majd az intenzív fűszeres szósz zamatát és végül az enyhe és jellegzetes mozzarellaízt. Ezt a pizzát a hűtőpultban találjuk, nem fagyasztott.