Sok helyen nincs vasárnapi, ünnepi ebéd rántott hús nélkül. A rántott hús ízéhez, állagához sokban hozzájárul az egyik egyszerű alkotóelem, a panírmorzsa is. Most az országosan kapható termékeket vakteszteltük, lássuk, melyik panírmorzsával, zsemlemorzsával lesz legfinomabb a vasárnapi rántott hús!






ZSEMLEMORZSA A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN


A zsemlemorzsa a vizes zsemlének vagy a BL 55 típusú liszt, víz, élesztő és só felhasználásával, morzsagyártás céljából előállított félkész terméknek (babajka) a szárítása után aprítással, őrléssel előállított termék.

Szokásosan felhasználásra kerülő összetevők:

Búzaliszt, sütőipari
Sütőélesztő
Étkezési só
Vizes zsemle
Ivóvíz
Élelmiszer-adalékanyagok (csak vizes zsemle készítéséhez)
 Minőségi követelmények

Fizikai, kémiai jellemzők

Szárazanyag-tartalom legalább 88% (m/m)

Szemcsenagyság (őrlési finomság)

átesés az 1,6 mm-es lyukméretű fémhuzal szitán 100%
átesés a 0,1 mm-es lyukméretű fémhuzal szitán legfeljebb 15%
Idegen anyag, állati kártevő nincs megengedve.

Érzékszervi jellemzők

Küllem: durva őrlésű, érdes felületű, közel egyenletes szemcsenagyságú, könnyen szórható; ne legyen csomós, túlnyomóan lisztes, szennyezett; idegen anyagot ne tartalmazzon.

Szín: összhatásában egységes, sárga-világosbarna, a jellegének megfelelő; sötét, égett szemcséktől mentes.

Szag: a fajtára jellemző, kellemes; ne legyen állott, avas, savanyú, idegen szagú.

Íz: a termékre jellemző; ne legyen keserű, savanyú, édeskés, állott vagy avas ízű.

 

A TESZT MENETE


A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A tesztre az országosan kapható panírmorzsákat válogattuk be.

A panírmorzsát felhasználva is teszteltük, csirkemelleket paníroztunk és sütöttünk ki.

A kóstoláskor a natúr, nyers morzsát is értékeltük és a panír minőségén keresztül is.

 

ÉRTÉKELÉS MENETE


Illat: nyersen jellegzetes natúr kenyérmorzsa illatot vártunk, a kisütéskori illatot nem értékeltük, mert azt panír többi összetevője is jelentősen befolyásolja

Állag: nyers panírmorzsa állaga a portól az 5-6 mm átmérőjű nagyobb darabokig terjed. Szerintünk a jó panírmorzsa alig tartalmaz port (maximum annyit, amit pl. az otthoni darálás is eredményezne); és 2-4 mm-es homogén állagú az egész zacskó morzsa. Friss rántotthús panírjában a morzsa szemek ropogósak, nem rágósak.

Íz: annyi elvárásunk volt, hogy egyszerű kenyér morzsa íze legyen, ne legyen "állott" vagy túl semleges, de az elvárttól idegen furcsa íze sem.

 

A PANÍRMORZSA TESZT EREDMÉNYE

(TOP 5 termék a 21 kóstolt panírmorzsából, a teljes cikk a Maradok a pénzemnél blogon olvasható)


 

3. PENNY Panírmorzsa nylonzacskós, egységár: 1 198 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Maximum 3 mm átmérőjű morzsákat tartalmaz, poros rész nincs benne. Kellemes panírillat. Ropogós a nagyobb morzsaszemeknek köszönhetően. Nem vett fel túl sok olajat. Íze az elvárt és hagyományos sült paníríz.





 

3. LIDL Belbake Panírmorzsa papírzacskós, egységár: 799 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Maximum 3 mm átmérőjű morzsákat tartalmaz, poros rész nincs benne. Kellemes panírillat. Ropogós a nagyobb morzsaszemeknek köszönhetően. Nem vett fel túl sok olajat. Íze az elvárt és hagyományos sült paníríz.



 

3. F&R Partner Panírmorzsa nylonzacskós, egységár: 758 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

A morzsa maximum 3 mm átmérőjű morzsákat tartalmaz, poros rész nincs benne. Kellemes panír illat. Ropogós a nagyobb morzsszemeknek köszönhetően. Nem vett fel túl sok olajat. Íze az elvárt és hagyományos sült panír íz.




 

1. Pantastico Panírmorzsa papírzacskós, egységár: 799 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

A morzsa maximum 3 mm átmérőjű morzsákat tartalmaz, poros rész nincs benne. Kellemes panír illat. Ropogós a nagyobb morzsszemeknek köszönhetően. Nem vett fel túl sok olajat. Íze az elvárt, jellegzetes és hagyományos sült panír íz.





 

1. Pantastico Panírmorzsa nylonzacskó (breadcrumbs), egységár: 678 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

A morzsa maximum 3 mm átmérőjű morzsákat tartalmaz, poros rész nincs benne. Kellemes panír illat. Ropogós a nagyobb morzsszemeknek köszönhetően. Nem vett fel túl sok olajat. Íze az elvárt, jellegzetes és hagyományos sült panír íz.