A Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai 41 különböző őrölt kávét vakteszteltek, íme a TOP 5 helyezett!




A TESZT MENETE

A márkás kávék mellett természetesen bevásároltak az áruházak sajátmárkás termékeiből is.

A 41 féle kávét 4 turnusban kóstoltak meg. Ennek fő oka, hogy kb. 10-12 kávé után a illatreceptorok hajlamosak elfáradni, bár az ízlelőbimbók kitartóbbak, mégis így érezték korrektnek a tesztet.

A 12 kávé kóstolását is megfelezték egy fél órás szünettel. Közben vízzel kiöblögették az előző kávék ízét. 2 kávé között is folyamatosan ittak vizet.

A teszten a kávékat minden főzés után egy hagyományos kávéfőzőben főzték le.

A kávékat közvetlenül főzés után szagolták és pár másodperccel később kóstolták. Melegen intenzívebb az íze, jobban elkülönülnek az aromák.

Természetesen magában kóstolták a kávét, tehát cukor és tej nélkül.

A teszten 13-an vettek részt.


ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

A kávék tiszta robusták, keverékek és 100% arabica fajták is lehettek. Kóstoláskor senki nem tudta, hogy éppen mit iszik, ezért be kellett írni a felismert jelleget is a pontozólapra.

A kávé elég összetett ital, ezért a pontozást is kiterjesztettük több részre.

1. Kávéillat: mindegy hogy robusta vagy arabica fajtára jellemző illatot érzünk, itt a kávéillat intenzitására voltunk kíváncsiak, hogy forrón kiadja-e a finom kávéaromákat

2. Pörkölés illata: ennek akkor volt szerepe, ha kellemetlen, túl-pörkölt illatot éreztünk

3. Testesség és intenzitás: a sűrűség mértéke, amit a kávéban rejlő olajok adnak meg. A híg, üres kávékat lepontoztuk.

4. Kávéíz: a felszabaduló aromák gazdagságát pontoztuk

5. Keserű íz intenzitása: a keserű íz egy jó kávénál a magas koffeintartalom jele lehet. Rossz kávénál pörkölési hiba, de akár fajtajellegzetesség is lehet. Nem volt baj, ha keserű ízt éreztünk, sőt, de a túlzottan keserű vagy csak keserű kávékat lepontoztuk.

6. Pörkölés íze: mennyire intenzív a kávé íze? A pörkölés minősége gazdagította-e a kávé aromákat?

7. Ízharmónia: minden kávé kóstolása után vártunk 15-20 másodpercet és az utóízzel együtt értékeltük az adott kávé harmóniáját


AZ ŐRÖLT KÁVÉ TESZT EREDMÉNYE

( a teljes cikk a Maradok a pénzemnél blogon olvasható)


5. Lavazza Crema E Gusto Classico, egységár: 5 436 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Jellegzetes és erős kávéillat. Az ízintenzitás megfelelő. A pörkölés zamata és az egyedi ízjegyek harmonikus kávét alkotnak.




4. Segafredo Intermezzo, egységár: 4 996 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Összetett illatú kávé. Az ízintenzitás megfelelő. Összetett, a klasszikus kávéaromákon túl egyedi ízjegyeket mutató, utóízben csak enyhén kesernyés, harmonikus kávé.





3. AUCHAN Tradition café moulu, egységár: 3 516 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont


Gazdag illatú kávé, enyhe fűszeresség mellett a pörkölés kiváló minősége is kiérezhető. Az ízerősség kiváló. Összetett ízű, a jellegzetes kávéaromákon túl egyedi ízjegyeket is mutató kávé, mely harmonikus ízélményt nyújt.





2. SPAR Premium 100% Caffé arabica India, egységár: 5 196 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Azonnal érezhető arabica kávéillat. Az ízintenzitás megfelelő. A legerősebb ízjegy a savanykás, de nem túlzóan, majd egy krémesebb, szinte csokis kávéaromát éreztünk, ami édeskés utóízt hagyott.





1. ALDI Amaroy Gold volles aroma, egységár: 3 998 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Jellegzetes, intenzív kávéillat, amiben érződnek a finom pörkölés illatjegyei is. Az ízerősség megfelelő. Összetett és finom kávéíz, amiben keverednek a kávé aromái az édeskés, és utóízben enyhén kesernyés zamatokkal. Harmonikus, gazdag ízjegyeket mutató kávé.





A tesztgyőztes Aldi őrölt kávé friss árát itt találod!