Az ömlesztett, tömlős sajtok a sajtfélék sokoldalúan felhasználható fajtái, szendvicsek, rakott ételek, de akár sütemények hozzávalói is lehetnek. Viszonylag olcsón megvásárolhatók többféle ízesítésben is, mi most a natúr ízűeket vakteszteltük, lássuk, hogy a 17-féle termék közül melyiket találtuk a legfinomabbnak!
ÖMLESZTETT SAJTOK ÉS ÖMLESZTETT SAJTKÉSZÍTMÉNYEK A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN
Az ömlesztett sajt egy vagy több sajtféleségből, tejalkotórészek és/vagy egyéb élelmiszerek hozzáadásával vagy ezek nélkül, aprítással, keveréssel, hőkezeléssel (ömlesztéssel) és emulgeálással előállított tejtermék.
Az ömlesztett sajtokat összetételük alapján három nagy csoportba soroljuk és megkülönböztetünk: megnevezett sajtféleségű ömlesztett sajtot, ömlesztett sajtot és ömlesztett sajtkészítményt.
Megkülönböztetünk csak tejeredetű termékeket tartalmazó (natúr) ömlesztett sajtot és ízesítőanyagokat is tartalmazó ízesített ömlesztett sajtot.
Ömlesztett sajt
Az ömlesztett sajt olyan termék, amelyet sajt(ok)ból, víz és a zsírbeállításhoz szükséges tejzsír és egyéb tejtermékek hozzáadásával állítottak elő. Ez utóbbiak mennyisége legfeljebb annyi lehet, hogy a végtermékben a tejcukor mennyisége nem haladhatja meg az 5% (m/m)-ot.
Ömlesztett sajtkészítmény (pl. ömlesztett sajtkrém)
Az ömlesztett sajtkészítmény olyan termék, amely sajt(ok)ból, víz és a zsírbeállításhoz szükséges tejzsír, valamint egyéb tejtermékek hozzáadásával állítottak elő. Követelmény, hogy a végtermék szárazanyagában a sajt(ok) mennyisége legalább 51% (m/m) legyen, a tejcukortartalom nincs korlátozva.
Nem ebbe a csoportba tartoznak, ám felhasználásuk alapján mégis hasonló termékek az ízesített tejkészítmények.
Az ízesített tejkészítmények olyan összetett termékek, amelyeket tejből, mint egyszerű termékből ízesítőanyagok, továbbá szükség szerint egyéb élelmiszerek, aromák, színezékek, egyéb adalékanyagok stb. hozzáadásával állítottak elő. Az ízesítőanyagok mennyiségét úgy kell megválasztani, hogy a termék az ízesítésnek megfelelő jellegű legyen. Az ízesített késztermékben az ízesítés előtti, tejhányad legalább 70% (m/m) legyen. Állományuk alapján folyékony (tejitalok), zselírozott és szilárd állományú tejkészítményeket különböztetünk meg.
A TESZT MENETE
A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület 15 tagja végezte el. Az országosan kapható tömlős sajtok és tejkészítmények kerültek a kóstolók elé, összesen 17-féle.
A natúr ízesítésű termékeket teszteltük, amelyeket az ALDI, LIDL, REÁL, PENNY, AUCHAN, SPAR, TESCO üzletekben szereztük be.
AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI
Illat: kellemes sajtos, tejszínes illatokat várunk. A semleges vagy terméktől idegen illatokat lepontoztuk.
Állag: jól kenhető krémnek kell lennie, hogy gyorsan el lehessen készíteni vele egy szendvics alapot. A túl híg állagúak alacsony állag-pontszámot kaptak.
Íz: enyhe, natúr ömlesztett sajtos vagy épp tejszínes ízeket vártunk. A teljesen ízetlen, vagy furcsa aromájú termékek alacsonyabb pontszámot kaptak.
A NAGY TÖMLŐS SAJT TESZT EREDMÉNYE
(TOP 5 termék a 16 kóstolt tömlős sajtból, a teljes cikk a Maradok a pénzemnél blogon olvasható)
4. TESCO natúr ömlesztett sajtkrém, egységár: 4 390 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont
Jóleső, sajtos illat. Sűrűbb, de jól kenhető állag. Jellegzetes ömlesztett sajtos íz.
4. Mizo Boci tejszínes ömlesztett sajt, egységár: 6 290 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont
Enyhe, de kellemes sajtos illat. Az állaga sűrűbb, de jól kenhető. Ízében a natúr sajt jellegzetes íze érezhető.
3. Tolle ömlesztett sajtkrém natúr, egységár: 4 690 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Visszafogott, kellemes sajtillat. Sűrűbb, de jól kenhető állag. Kellemes, enyhe ömlesztett sajtos íz.
2. Medve natúr ömlesztett sajt, egységár: 3 690 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont
Kellemes, sajtos illat. Jól kenhető, sűrűbb állag. Jellegzetes ömlesztett sajt íz, enyhén édeskés.
1. Hajdú Labnita Oriental, egységár: 3 490 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont
Kellemes, sajtos, tejszínes illat. Az állaga megfelelő, jól kenhető. Egyedi, vajas, tejfölös, tejszínes és utóízben sajtos íz.