Ha már vége a gyümölcsszezonnak, akkor a friss gyümölcsök helyett jöhetnek a nyáron befőttesüvegekbe eltettek. Aki nem olyan szerencsés, hogy a saját kamrapolcáról veheti elő ezeket, az megvásárolhatja a boltokban is. Már régóta kíváncsiak voltunk arra, hogy van-e különbség a meggybefőttek között, ezért leteszteltük az országosan kaphatókat. Mutatjuk, melyik befőtt lett a legháziasabb jellegű a 12 vaktesztelt termék közül!






A BEFŐTT A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN


A befőtt olyan hőkezeléssel tartósított termék, amely felöntőlében különféle módon előkészített, lehetőleg alaktartó gyümölcs-, zöldségkomponenseket tartalmaz.

A gyümölcs legyen ép, egészséges, növényi kórokozóktól és állati kártevőktől mentes, a befőttgyártás szempontjából megfelelő érettségű, friss. Lehet továbbá hűtött, gyorsfagyasztott, fagyasztva szárított vagy hőkezeléssel előtartósított. Lehet bogyós, hámozott, hámozatlan, egész, felezett, darabolt, szeletelt, kockázott, magozott, cikkekre szedett, vágott vagy csíkozott.

Érzékszervi jellemzők

- Alak: az összetevő darabjai hasonló módon vannak előkészítve, közel azonos méretűek és állományban nem térnek el egymástól.

- Szín: az összetevő darabjai színben nem térnek el egymástól, a befőtt színe a felhasznált összetevőre jellemző.

- Illat: harmonikus, kellemes, a felhasznált összetevőkre jellemző.

- Íz: a felhasznált összetevő íze felismerhető, harmonikusan kellemes.

- Állomány: a befőttben a gyümölcs, (zöldség) legyen rugalmas állományú, alaktartó, ne legyen túl kemény vagy elpuhult, szétfoszló. A felöntőlé: – a pudinggyümölcs kivételével – az elsődleges összetevőt fedje el, legyen tiszta, áttetsző, kellemes ízű.

Az elsődleges összetevő egyenletesen töltse ki a rendelkezésre álló teret, ne emelkedjen a felszínre és ne szálljon le az edény aljára.

Ajánlott gyártástechnológiai leírás

Az alkalmas elsődleges összetevőket válogatással, kíméletes mosással, esetleg száreltávolítással, osztályozással, utántisztítással – szükség esetén – hámozással, aprítással, magozással, laza állagú anyagok esetén sejtszilárdítással, illetve húzatással alkalmassá teszik a további feldolgozásra. A felsorolt műveleteket – szükség esetén – az előfőzés művelete követheti. Az elsődleges összetevőt ezután edénybe töltik, felöntik, szükség esetén légtelenítik, majd lezárják, lehetőleg gőzvákuum- vagy vákuumzárást alkalmazva, ezután hőkezeléssel (pasztőrözéssel) tartósítják.

Magtöret

A meggybefőttek a feldolgozás miatt magtöretet tartalmazhatnak, amit a Magyar Élelmiszerkönyv is említ. A teszten mi egy terméknél sem tapasztaltuk, de ettől még egy minimális számú üvegben előfordulhat.

 

A TESZT MENETE


A meggybefőtteket – tizenkétfélét - az országos üzletláncokban szereztük be. Mindegyik termék magozott meggyből készült. Ettől függetlenül pár magba belebotlottunk a kóstolás közben.

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI


A Magyar Élelmiszerkönyv ajánlását is figyelembe vettük az értékelésnél.

Illat: harmonikus, kellemes, a meggyre jellemző illatot kerestük.

Állag: az volt az elvárás, hogy a befőttben a gyümölcs legyen rugalmas, alaktartó, ne legyen túl kemény vagy elpuhult, szétfoszló. Néztük, hogy a felöntőlé a gyümölcsöt elfedi-e, tiszta, áttetsző, kellemes-e az íze. Nem kapott kevesebb pontot a kisebb méretű gyümölcs, ha az íze jó volt.

Íz: a legfontosabb szempont, hogy a meggy íze felismerhető, harmonikusan kellemes legyen, ami a felöntőlével is harmonizál. Figyeltük, hogy nincs-e kellemetlen utóíze a meggybefőttnek. Az igazi meggybefőttől elvárjuk, hogy megjelenjenek a megybben lévő gyümölcssavak okozta savanykás ízek is.

 

A NAGY MEGGYBEFŐTT VAKTESZTÜNK EREDMÉNYE

(TOP 5 termék a 12 kóstolt meggybefőttből, a teljes cikk a Maradok a pénzemnél blogon olvasható)
 


2. TOP Fruits meggybefőtt, egységár: 999 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Jóleső, meggyes illat. Ropogós, apróbb szemek. Közepesen intenzív, jellegzetesen gyümölcsös, meggyes íz.





 

2. PENNY meggybefőtt (nincs márkajel), egységár: 927 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Kellemes, meggyes illat. Ropogós, apróbb szemek. Közepesen intenzív, jellegzetesen gyümölcsös, meggyes íz.






 

2. S-BUDGET meggybefőtt, egységár: 954 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Kellemes, meggyes illat. Ropogós szemek. Jóleső, meggyes íz, harmonikus édes-savanyú ízjegyek.





 

2. SPAR meggybefőtt, egységár: 881 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Kellemes, meggyes illat. Ropogós szemek. Jóleső, meggyes íz, harmonikus édes-savanyú ízjegyek.





 

1. GLOSTER meggybefőtt, egységár: 1 984 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Finom, meggybefőtt-illat. Ropogós, belül puha szemek. Intenzív, jellegzetes ízű és finom meggybefőtt.