Van, aki kizárólag a vajra esküszik, de sok család hűtőjében van a reggelihez, szendvicsekhez valamilyen margarin is. A zsírtartalom alapján többféle kategóriába sorolhatók, mi most a 40% zsírtartalom feletti margarinokra voltunk kíváncsiak. Lássuk, melyik a legfinomabb margarin!





VAJ VAGY MARGARIN?


Történet

A vaj az egyik legrégebb óta ismert tejtermék, sokáig a jólét egyik kifejezője volt. Már a Bibliában is tesznek említést erről az élelmiszerről. A magyar vaj szó első írásos említése 1395-ből származik.

1853-ban Franciaországban vajhiány lépett fel, így szükség volt egy hasonlóan nagy zsírtartalmú helyettesítő termékre, hogy az Oroszországgal folytatott háborúban biztosítani tudják a francia hadsereg megfelelő zsírellátását.

Alapanyag

A margarin és a vaj közötti fő különbség az alapanyag. A vaj tejtermék, amely főleg tejzsírból, vízből, és zsírmentes szárazanyagból áll. Korábban margarint is készítettek állati eredetű zsiradékokból, de hamar rájöttek, hogy a növényi olaj olcsóbb és ugyanúgy alkalmas e termék előállítására, így ma már szinte minden esetben növényi olaj a margarin alapanyaga.

Adalékanyagok

A vaj a gyártási technológiájából adódóan jóformán adalékanyag-mentes. A minél sárgább szín elnyerése érdekében adhatnak hozzá karotinokat.

A margarinnál több adalékanyag is előfordul, melyet az állag biztosítása érdekében adnak az alapanyaghoz, például emulgálószerek, színezékek.

Nem adalékanyagnak számít, de a margarin tápértékének növelése érdekében sokféle hozzáadott vitaminokkal (pl. A-, E-, D-vitamin) dúsíthatják a terméket.

Zsírtartalom

A kenhető zsiradékok – vajak, margarinok, zsírkeverékek – esetében a minőség szempontjából meghatározó a termékek zsír- és nedvesség tartalma.

A vaj minőségét leginkább a tejzsírtartalom határozza meg. A tejzsírtartalom szerint megkülönböztetünk vajat, háromnegyedzsíros vajat, félzsíros vajat és kenhető vajkészítményt.

A vaj tejzsírtartalma legalább 80, de kevesebb, mint 90%, maximális víztartalma 16%, és zsírmentes tejszárazanyag-tartalma 2%.

A háromnegyedzsíros vaj esetében a termék tejzsírtartalma legalább 60 és legfeljebb 62%.

A félzsíros vaj tejzsírtartalma legalább 39 és legfeljebb 41%.

A kenhető vajkészítmény tejzsírtartalma lehet

39 % alatti,

több mint 41, de kevesebb, mint 60%,

több mint 62, de kevesebb, mint 80%.

Margarin: növényi és/vagy állati zsírokból előállított termék, amelynek zsírtartalma legalább 80%, de kevesebb, mint 90%.

Háromnegyed-zsíros margarin: növényi és/vagy állati zsírokból előállított termék, amelynek zsírtartalma legalább 60%, de legfeljebb 62%.

Félzsíros margarin növényi és/vagy állati zsírokból előállított termék, amelynek zsírtartalma legalább 39%, de legfeljebb 41%.

Kenhető zsír X%: Növényi és/vagy állati zsírokból előállított termék, amelynek zsírtartalma:

kevesebb, mint 39%;

több, mint 41%, de kevesebb, mint 60%;

több, mint 62%, de kevesebb, mint 80%.

 

TESZT MENETE


A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

A 40%-nál magasabb zsírtartalmú margarinokat kerestük, kivételként egy 39% zsírtartalmú termék is bekerült a tesztbe.

A beszerzéskor figyeltünk arra, hogy ne melegedhessen fel a margarin, ezért vittük a hűtőládákat az autóban.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK


Illat: nagyon enyhe és jellegzetes illata van a margarinnak, de a teljesen semleges illatot alacsonyabb pontszámmal értékeltük.

Állag: nagyon jól kenhető, mégsem híg vagy krémes állagú. Alapvetően a túl híg vagy túl sűrű állag kapott kevesebb pontot.

Íz: az illathoz hasonlóan enyhe, de jellegeztes. Itt is azt figyeltük, hogy mennyire intenzív az íz és van-e furcsa utóíze.

 

A NAGY MARGARINTESZT EREDMÉNYE

(TOP 5 termék a 26 kóstolt joghurtból, a teljes cikk a Maradok a pénzemnél blogon olvasható)
 

5. Rama vaj alternatíva - margarin 79%, egységár: 4 945 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Jellegzetes margarinillat. Vajszerű állag, először rideg, majd kenhető. Enyhe, jellegzetes margarinillat.





4. Bords Eve natúr margarin 60%, egységár: 1 698 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont


Enyhe, jellegzetes margarinillat. Jól kenhető, kiváló állag. Az íze semleges, minimálisan sós. Összes zsírtartalom: 60%





3. Vénusz natúr margarin, egységár: 1 278 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont


Nem túl intenzív, de jellegzetes margarinillat. Jól kenhető, kiváló állag, világosabb szín. Az íze semleges, minimálisan sós. Összes zsírtartalom: 60%





2. Rama classic margarin 59%, egységár: 1 873 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont


Enyhe, jellegzetes margarinillat. Jól kenhető állag. Kellemes íz, enyhén sós.






1. ALDI Bellasan margarin 50%, egységár: 999 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont


Jellegzetes margarinillat. Kiválóan kenhető állagú, nem ragadós. Jellegzetes margariníz, megfelelő sózással. Összes zsírtartalom: 50%






A tesztgyőztes ALDI Bellasan margarin friss árát itt találod!