A nyár egyik bora az Irsai Olivér, friss, üde gyümölcsössége és parfümössége tökéletessé teszi a forró napokra. Magyarországon számos borvidéken megtalálható, majdnem 2000 hektáron. A magyar borászatok Irsai Olivérjeit teszteltük, szám szerint 26-félét. Lássuk, hogy a kóstolt borok közül melyik végzett nálunk az élen!
AZ IRSAI OLIVÉR BOR EREDETE
1930-ban Kocsis Pál nemesítette Csabagyöngyéből és Pozsonyi fehérből. Sok legenda kering a névadásról, többek közt, hogy Irsai Olivér mesebeli figura volt, vagy esetleg száz pengőt fizettek az elnevezésért. Egyik sem igaz, valóságos személy volt Irsai M. Olivér, aki 1930-ban született akár a szőlőfajta. Kocsis Pál barátja, Irsai M. József iránti tiszteletből nevezte el annak fiáról az új hibridet.
Vállas fürtjei közepes nagyságúak és lazák, aranysárga színű bogyói kicsik, vékony, de szívós héjúak. Nehezen rothadó fajta, elég jó hozammal. Tőkéje középerős, hosszú elfekvő vesszőket nevel. Korán érő, már augusztusban is szüretelhető. Kettős hasznosítású fajta - kettő az egyben – csemege és borszőlő egyben.
Bora könnyed fehérbor, jó ivású, nem készteti bonyolult feladványok megfejtésére fogyasztóját. Színe általában zöldes halványsárga, illata jellegzetesen intenzív muskotályos, lágy savak hordozója. Illatában elkísér a vadalma, licsi, körte, barack, melyek ízében is megjelennek, ideális esetben egy kis vajas lekerekítéssel. Megfelelően lehűtve kitűnő kísérője lehet nyár esti beszélgetéseknek, akár fröccsként higítva is.
Ez a kellemes, muskotályos, bodzavirág illatú ropogós, friss, üde bor a nyári melegben igazi szomjoltó, és nem csak a hölgyek kedvence. A Kiskunság kedvelt szőlő fajtája, ízletes, zamatos fürtjei már július végén beérnek. A belőlük készült bort az első új borok közt kóstolhatjuk. Aperitifkent is kiváló, vagy a nyári sütögetéshez, sajtokhoz, könnyű halételekhez is ajánlható.
TESZT MENETE
A teszten a Magyarországon előállított és a hazai üzletláncokban kapható Irsai Olivér borokat vizsgáltuk 2.000 Ft/palack ársávig. Ezek a borok - szinte mint fajtajelleg írhatjuk a technológiához - acéltartályban készültek.
Kóstolás, előkészület
Vékonyfalú pohárból kóstoltunk, a pohár térfogatának maximum 1/3-ig töltöttük borral, ami úgy 0,7 dl bort jelent. A kóstoló helyiséget a vakteszt előtt és közben a szünetekben is többször kiszellőztettük.
A borokat egységesen 10-12 °C-ra hűtöttük és egyenként szervíroztuk a kóstolóknak, hogy ne melegedhessen fel a bor.
Az illat értékeléséhez a kitöltés után azonnal megszagoltuk a bort, majd 15-20 másodperccel később újra. Mi azt tapasztaltuk, hogy a kóstolt Irsai Olivér boroknál, hogy ha azonnali szagláskor nem adják ki a virágos/parfümös/gyümölcsös illatot, akkor később is csak nagyon minimálisan érezhetők ezek az illatjegyek.
Kétszer kóstoltunk
- egy öblítés jellegű korttyal kezdtünk, amit kiköptünk,
- majd egy újabb kortyot jobban megjáratva a szánkban vártuk az ízélményt, amit pontokká fogalmazhatunk.
A második kóstolás után is kiköptük a bort.
A tételek között trappista sajtot, kifli szeleteket és tiszta vizet fogyasztottunk.
AZ ÉRTÉKELÉS MENETE
Fogyasztói vakteszt, nem vagyunk borszakértők. Próbáltuk a könnyedebb bort kereső fogyasztók szemszögéből értékelni a borokat, az alábbi szempontok szerint.
Illat: friss, szőlős, gyümölcsös illatokat vártunk, amelyek gyorsan feltárulnak. 2-féle irsai típust véltünk felfedezni a teszten: az egyik azonnal illatos friss, a másik pedig lassan adja ki a fajtára elvárt illatot, inkább élesztős vagy földes a főillata.
Íz: a borban található savaktól, a feltáruló egyedi, gyümölcsös ízjegyektől azt vártuk, hogy frissességet sugározzanak. Friss, gyümölcsös, muskotályos aromákat kerestünk. Az alkohol ízét nem szerettük volna érezni, hisz ezek könnyed borok, alacsonyabb alkoholtartalommal. Magasabb pontszámot csak azok a borok kaphattak, amelyeknek jellegzetes gyümölcsös ízük volt, amelyek hosszabban kitartottak.
Harmónia / Állag: a bor harmóniáját pontoztuk, hogy az összetevők egyensúlyban vannak-e, vagy valamelyik pl. savtartalom túlzó-e. A pontszám azt is tükrözi, hogy innánk-e ebből a borból még egyszer, mert valóban jólesett. Nálunk alacsony-közepes savmennyiség volt az elvárt. Az édesség érzete is fontos volt, ezek száraz borok, mi nem vártunk sem extraszáraz, sem félédes borokat.
A színt nem értékeltük végül, mert mind szalmasárga árnyalatú volt és tiszta, nem zavaros textúrájú.
Fontos megjegyezni, hogy néhány pincészet zöld címkét használ, amitől a polcon a bor is zöldes árnyalatúnak tűnik, viszont kitöltve ezek mind halvány szalmasárgák, mint a fehér palackba töltött Irsai Olivérek.
A NAGY IRSAI OLIVÉR BOR VAKTESZT EREDMÉNYE
(TOP 5 termék a 26 kóstolt Irsai Olivérből, a teljes cikk a Maradok a pénzemnél blogon olvasható)
5. Eredet Irsai Olivér 2022, 11%, egységár: 1 799 Ft/l, Pontszám: 7,9/10 pont
Enyhe, friss, virágos, akácos illat. Harmonikus, jóivású bor. Enyhe ízintenzitású, de kellemesen friss és virágos zamatú.
4. Paulus Irsai Olivér 2022 11,5%, egységár: 1 599 Ft/l, Pontszám: 8,0/10 pont
Enyhe, friss illat. Kellemes állagú, jóivású bor. Ízében keverednek a virágos ízjegyek, friss és üde bor.
2. Garamvári Irsai Olivér 2022, 12%, egységár: 2 399 Ft/l, Pontszám: 8,2/10 pont
Virágos, üde illat. Harmonikus, jóivású bor. Ízében is visszaköszönnek a virágos aromák, melyek hosszabban kitartanak és üdítően frissek.
2. Bock Irsai Olivér 2022, 12%, egységár: 2 665 Ft/l, Pontszám: 8,2/10 pont
Jellegzetes, virágos, kellemes illat. Harmonikus, jóivású bor. Összetett, virágos, üde íz.
1. Feind Irsai Olivér 2022, 11%, egységár: 2 265 Ft/l, Pontszám: 8,5/10 pont
Friss, összetett virágos, mézes illat. Harmonikus állagú, jóivású bor. Zamatgazdag, összetett és mégis friss, fiatalos ízjegyeket mutató bor. Az ízélmény hosszabb és utóízben is mutat új, barackos, bodzás zamatokat.