Vitathatatlan, hogy az egyik legkedveltebb streetfood a hamburger. A gyorséttermektől kezdve a kézműves burgerezőkön át a legnevesebb éttermek étlapján is megtalálható. De nincs annál jobb, amikor egy otthoni kerti partyn saját ízlésünk szerint készíthetjük el a család hamburgerét. Így hát felkerekedtünk és beszereztük az országosan kapható hamburger húspogácsákat, hogy megtaláljuk a legjobb minőségű terméket.
A HAMBURGER TÖRTÉNETE
Többféle történet kering arról, hogy honnan is indult útjára a hamburger. Az egyik variáció szerint Németországból, Hamburg kikötővárosából indult Amerikába a hódítás első éveiben, amikor az újvilágban még luxuscikknek számított a marhahús. Az importforgalom nagyrésze a német város kikötőjén át bonyolódott, ezért Hamburg a jó minőségű hús védjegyévé vált, ahonnan a kifejezés kialakult.
Egy másik teória, hogy a Hamburger kifejezés Amerikából származik, méghozzá 1885-ben keletkezett Eeire County búcsújában, a Buffalo közelében található Hamburg városban, New York államban. Itt volt a Menches testvéreknek egy lacikonyhájuk, ahol a sertéshús hiány miatt marhahússal kísérleteztek. A kísérlet eredményét aztán a helynév alapján Hamburgernek nevezték el.
A Magyar Élelmiszerkönyv nem említi a hamburger húspogácsát, ezért kapható ilyen névvel szinte minden féle húsfajtájú és -tartalmú termék.
A TESZT MENETE
Beszereztük az országosan kapható marhahús tartalmú friss, hütőpultos hamburger pogácsákat. Most a fagyaszott pogácsákat nem teszteltük.
1 termék esetében a hústartalom vegyes: marha és sertés, ezt jelöltük a leírásban.
A kóstolást most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, 13-an.
A húspogácsákat a csomagoláson feltüntetett elkészítési javaslat alapján sütöttük készre indukciós tűzhelyen, serpenyőben. (Ha nem volt elkészítési javaslat, akkor vastagságtól függően 3-5 percig sütöttük mindkét oldalát a húspogácsának) indukciós tűzhelyen. 2-3 perc pihentetés után még melegen kóstoltuk meg.
AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI
A húspogácsákat 3 szempont szerint pontoztuk: illat, állag, íz. A hús sütés utáni színe árulkodó minőségi jegy lehet, de most ezt nem pontoztuk, viszont érdemes megnézni a tesztgyőztes színét és a belső szaftos állagát.
Illat: a sütés hatására felszabaduló hús-pörk illatjegyek keverednek az általában enyhe fűszerezéssel egy jó minőségű hamburgerhús illatfelhőjében. A túlzottan semleges vagy éppen idegen illatokat lepontoztuk. A sült marhahús jellegzetes illata elvárt volt természetesen.
Állag: a kóstolók egyetértettek abban, hogy a 2-3 cm vastagságú húspogácsákat lehet a legmegfelelőbben megsütni, ezért ezt a szempontot is figyelembe vettük. Nagyon fontos, hogy közepes-nagyobb lyukú darálón engedjék át a hamburgerhúst, mivel a túl apróra vágott hús- és zsírgömböcskék könnyebben kiadják a levüket és elvesztik a szaftos állagukat. A jó minőségű alapanyagot jelzi, ha a megfelelő hosszúságú sütés után a hús szaftos marad és a közepén még rózsaszín-piros és szaftos a hamburger pogácsa.
Íz: kétféle íz határozza meg a hamburgerpogácsa jellegét. A külső sült rétegben a sült hús ízjegyei erősebbek és a fűszerezés, sózás hatása itt érződik. A hamburgerpogácsa belsejében a hús a saját szaftjában főtt, itt érezhető a hús saját natúr zamata.
A NAGY MARHA HAMBURGER HÚSPOGÁCSA TESZT EREDMÉNYE
(TOP 5 termék a kóstolt joghurtból, a teljes cikk a Maradok a pénzemnél blogon olvasható)
5. SPAR BBQ hamburger húspogácsa, egységár: 3 746 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
Finom, sült marha illat. Szaftos, puha állag. Enyhe fűszerezésű, a sült marhahús íze mellett sült vöröshagyma ízt lehet érezni. Sózása jól beállított. Marhahús 45%, sertéshús 40%.
3. TESCO Finest marhahús pogácsa ír marhahúsból, egységár: 5 452 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont
Enyhe, de jellegzetes marhahús illat. Az állaga a vastagabb pogácsa miatt szaftos maradt és a közepe rózsaszín. Erőteljes marhahús ízt tapasztaltunk a kóstoláskor, alacsony sómennyiséggel. Marhahús 97%, nincs külön jelölve a hús / faggyú arány.
3. SPAR Regnum marha hamburger Chilis húspogácsa, egységár: 4 760 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont
Egyszerre érezhető a sült marhahús és a fűszerpaprika illata. Az állaga szaftos maradt sütés után is. Ízében a fűszerpaprika majd a marhahús érezhető legjobban. A sózása megfelelő, a csípősség mértéke enyhe. Marhahús: 77% + marhafaggyú.
2. Terra Pannonia Marhahús hamburger, egységár: 7 301 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont
Natúr sült marha illat. Az állaga szaftos és megfelelően puha sütés után is. Kóstoláskor a natúr sült marhahús ízét éreztük. Sózása, fűszerezése nagyon alacsony intezitású. 99%-nál magasabb marhahústartalom, nincs külön jelölve a hús / faggyú arány.
1. SPAR Regnum marha hamburger húspogácsa, egységár: 4 760 Ft/kg, Pontszám: 8,7/10 pont
Jellegzetes és intenzív sült marhahús illat. Az állaga sütés után is szaftos és puha maradt. Egyértelműen érezhető finom sült marhahús íze, amihez enyhe fűszerezés és nagyon jó mennyiségű só párosul. Marhahústartalom 77% + marhafaggyú.