A fejtett bab kitűnő növényi eredetű fehérjeforrás, tele rostokkal és ásványi anyagokkal. Felhasználása sokoldalú: készíthetünk belőle levest, főzeléket, salátát és különféle köreteket. Ha nem szeretnénk a bab áztatásával foglalkozni, akkor jöhet a gyorsfagyasztott bab, melynek elkészítési ideje jóval rövidebb, mint a száraz babé. Most ezeket a termékeket vakteszteltük, lássuk, melyik a legfinomabb gyorsfagyasztott fejtett bab!




A GYORSFAGYASZTOTT ÉLELMISZEREK MEGHATÁROZÁSA


A 89/108/EGK irányelv meghatározása alapján „A „gyorsfagyasztott élelmiszerek” olyan élelmiszerek, amelyeket a „gyorsfagyasztás” néven ismert olyan fagyasztási eljárásnak vetnek alá, amely által azok a lehető leggyorsabban túllépik a maximális kristályosodás hőmérséklet-tartományát, és az eljárás következményeként hőmérsékletük (a termikus kiegyenlítődést követően) a termék minden pontján –18 °C vagy ennél alacsonyabb lesz.”


Hazánkban a Magyar Élelmiszerkönyv 2-604-es számú irányelve szól az „egyes gyorsfagyasztott élelmiszerekről”, amely „a tartósított élelmiszerekre vonatkozó általános-, és egyes termékekre vonatkozó részletes, ajánlott irányelveket tartalmazza, elsősorban növényi eredetű élelmiszerekre vonatkozóan”.


 

HOGYAN KÉSZÜL A GYORSFAGYASZTOTT TERMÉK A „TERMŐFÖLDTŐL A FAGYASZTÓIG”


A gyorsfagyasztott élelmiszerek hőelvonás útján tartósított élelmiszerek, amelyek felhasználhatósági ideje a friss termékhez képest hosszabb, így tovább marad elérhető a vásárló számára. A hőelvonás egyik módja a fagyasztás, amikor a termék hőmérsékletcsökkenése a fagyáspont alá süllyed, melynek során annak víztartalma megfagy. A fagyasztott termék minőségét nagymértékben meghatározza, hogy a fagyasztás milyen gyorsan történik.


A fagyasztás módja szerint lassú és gyorsfagyasztást különböztetünk meg. A lassú fagyasztás során – mely többnyire otthoni keretek között zajlik – az élelmiszer, pl. gyümölcs szöveteiben kisszámú, ugyanakkor nagyméretű jégkristályok keletkeznek. A fagyás következtében fellépő térfogat növekedés miatt a nagy jégkristályok nyomást gyakorolnak a sejtfalakra, szerkezeti károsodást okozva. Ilyenkor a felengedés után a megrepedt sejtfalon keresztül a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó sejtfolyadék kifolyik, s ezáltal a termék hasznosanyag-tartalma csökken. Az ipari keretek között zajló gyorsfagyasztás során nincs idő nagyméretű jégkristályok kialakulására, így ebben az esetben nagyszámú és nagyon apró jégkristályok képződnek, amelyek egyenletesen oszlanak el a szövetekben, ebből adódóan a szöveti károsodás mértéke elenyésző, minimális a hasznosanyag-veszteség. Mivel a hőelvonással alapvetően tartósítjuk a terméket, ezért a folyamat fontos lépése a termék kezdeti csíraszámának minimalizálása. A hűtés hatására a mikróbák „hibernálódnak”, azaz anyagcseréjük, életfolyamataik, szaporodásuk kezdetben csökken, majd végül megáll, de nem pusztulnak el!


Betakarítás: A legnagyobb érettségi fokán szedik le.

Mosás: Közvetlenül a leszedés után megtisztítják, (pl. földtől), megmossák.

Előfőzés (Blansírozás): A legtöbb zöldséget vízben vagy gőzben pár percig előfőzik. Ennek célja, többek között az eltarthatósági idő növelése.

Gyorsfagyasztás: A betakarítást követő néhány órán belül néhány órán belül lefagyasztják. Minimálisra csökkentve a vitamin- és ásványianyag-veszteséget. ásványianyag-veszteséget.

Csomagolás Kényelmes csomagolás, ellátva az elkészítési javaslattal.


A TESZT MENETE


A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A beszerzéskor fagyasztóládát vittünk magunkkal, hogy szállítás alatt a fagyasztott bab ne olvadjon fel.

A tesztre az országosan kapható, fagyasztott, fejtett babokat válogattuk be.

A babot megfőztük és szűrés azonnal szervíroztuk a kóstolók elé, hogy az illatot konkrétabban érezzék és az állagot is pontosan, fogyasztáskori hőmérséklete alapján értékelhessék.


 

ÉRTÉKELÉS MENETE


Illat: a bab jellegzetes illatát vártuk. A jellegtelen vagy idegen illatokat lepontoztuk.

Állag: a babnak meg kell őriznie a zöldség friss állagát. A héj nem lehet rágós, a belső résznek puhának kell lennie.

Íz: legyenek intenzív, természetes ízek, mellékízek nélkül. A legfőbb ízhiba az alacsony ízintenzitás, jellegtelenség és a túlérettség miatti "fáradt" íz.


 

GYORSFAGYASZTOTT FEJTETT BAB TESZT EREDMÉNYE

(TOP 5 termék a 9 kóstolt fejtett babból, a teljes cikk a Maradok a pénzemnél blogon olvasható)


4. PENNY Zöldségeskert, egységár: 1 776 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Kellemes főttbab-illat. A szemek 10-15%-a töredezett vagy héj nélküli. Az apróbb szemű, jó állagú, jellegzetes fejtettbab-íz.




 4. ALDI Nature's Gold fejtett bab, egységár: 1 278 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Kellemes főttbab-illat. A szemek 10-15%-a töredezett vagy héj nélküli. Az apróbb szemű, jó állagú, jellegzetes fejtettbab-íz.




2. S-BUDGET Fejtett bab, egységár: 1 289 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Jellegzetes főtt fejtettbab-illat. Nagyon kevés szem töredezett. Jól átfőtt. A belseje krémes, szemcsés. Az íze jellegzetes főtt fejtett bab.




 2. Agrosprint fejtett bab, egységár: 1 887 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Jellegzetes főtt fejtettbab-illat. Nagyon kevés szem töredezett. Jól átfőtt. A belseje krémes, szemcsés. Az íze jellegzetes főtt fejtett bab.




 1. FEVITA fejtett bab, egységár: 1 998 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Zamatos főttbab-illat. Homogén állományú, nem töredezett, nagyon hasonló színű babszemek. Kiváló állagú, kellemesen krémes a belseje. Intenzív és jellegzetes íz.




A tesztgyőztes Fevita fejtett bab friss árát itt találod!