Főzőtejszín egy egyszerű hozzávaló, amivel finomabb, krémesebb, dúsabb lesz a mártás, a szósz, a krémleves. Kíváncsiak voltunk, hogy teljesítenek ezek a termékek a vakteszten, így következzen most a minimum 20% zsírtartalmú főzőtejszínek tesztje!




TEJSZÍN A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

A tejszínek csoportba a különböző zsírtartalommal gyártott, hőkezelt és hűtött, szükség esetén homogénezett zsírdús termékek tartoznak, mint a félzsíros tejszín, a tejszín, a zsírdús tejszín, a habtejszín, a tejszínhab, a zsírdús habtejszín és a zsírdús tejszínhab.

Minőségi követelmények

Fizikai és kémiai követelmények

Zsírtartalom, % (m/m)

  •    Félzsíros tejszín 10 és 18% között
  •    Tejszín 18 és 45% között
  •    Zsírdús tejszín legalább 45%
  •    Habtejszín és tejszínhab 28 és 35% között
  •    Zsírdús habtejszín és zsírdús tejszínhab legalább 35%

   A főzőtejszínek megnevezésében a „főző” kifejezést a felhasználási célja miatt használják.

Főzőtejszín kategória a Magyar Élelmiszerkönyv besorolása szerint nem létezik. Minden tejszín alkalmas ugyanis a főzésre, sőt, minél nagyobb egy tejszínnek a zsírtartalma, annál finomabb az íze. A magasabb zsírtartalom miatt kicsit nehezebb a zsíros tejszínekkel bánni, mert hajlamosabbak kicsapódni, ezért fontos ügyelni a hőkiegyenlítésre.

A főzőtejszínnek nevezett, alacsonyabb zsírtartalmú tejszínek igazából csökkentett zsírtartalmú termékek, melyek főzésre alkalmasak, de habverésre már nem.

Érzékszervi követelmények

Külső: Egyenletesen csontfehér színű, felfölöződéstől mentes, vagy legfeljebb kismértékben felfölöződött, de a tejszínréteg keveréssel könnyen eloszlatható.

Állomány: Sima, egynemű, a zsírtartalomnak megfelelően sűrűbben folyó, habbá verve a hab kemény, léeresztéstől mentes.

Szag: Tiszta, kellemes, enyhén főtt szagú.

Íz: Enyhén édeskés, telt, tiszta, kellemesen főtt ízű.


 A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

Minimum 20% zsírtartalmú főzőtejszíneket szereztük be a vaktesztre.

A tesztelők frissen is kóstolták a főzőtejszíneket és tárkonyos raguleves levében is értékelték a mintákat.


 AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI


Illat: jellegzetes és intenzív tejszín illatot vártunk. A semleges, alacsony erősségű illatokat lepontoztuk.

Állag: 2 módon is értékeltük: előszőr magában kóstoltuk és így pontoztuk az állagot, másodszor pedig a tárkonyos raguleves levében néztük, hogy milyen gyorsan és homogénen oldódik-e.

Íz: a főzőtejszínt mindig valamihez keverjük, mégis önmagában is finom tejtermék. Édeskés, jellegzetes ízét könnyű felismerni. Elvárás volt a teljes és hosszan tartó ízélmény.


 

A NAGY FŐZŐTEJSZÍN VAKTESZT EREDMÉNYE

(TOP 5 termék a 13 kóstolt főzőtejszínből, a teljes cikk a Maradok a pénzemnél blogon olvasható)


5. Parmalat Chef főzőtejszín 20% UHT, egységár: 2 345 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Közepesen intenzív tejszínillat. Sűrűbb állag, szinte krémes. A jellegzetes tejszíníz jól érezhető és kellemesen édes. Levesben nehezebben keverhető, mert nagyon sűrű, de végül homogén, teljesen feloldódik.




 

3. Meggle Főzőtejszín 20%, egységár: 3 045 Ft/l, Pontszám: 7,9/10 pont

Enyhe, de jellegzetes tejszínillat. Kellően sűrű állag. Kellemes, közepes intenzitású tejszíníz, az édesség mértéke megfelelő. A levesben lassan oldódott a sűrűbb állaga miatt.




3. TESCO Főzőtejszín 20%, egységár: 1 598 Ft/l, Pontszám: 7,9/10 pont

Édeskés tejszínillat. Sűrű állag, krémes. Közepes intenzitású, jellegzetes tejszíníz, megfelelő édességgel. A levesben a nagyon sűrű állaga miatt először nehezebben oldódik, de 1 perc kavargatás után teljesen feloldódik.





 2. Magyar Főzőtejszín 21%, egységár: 2 606 Ft/l, Pontszám: 8,0/10 pont

Kellemes tejszínillat. Sűrűbb állag. Jellegzetes ízű és kellő ízintenzitású tejszín. A levesben gyorsan feloldódott.




1. Mizo Főzőtejszín 20%, egységár: 2 445 Ft/l, Pontszám: 8,4/10 pont

A tesztgyőztes tejszín erőteljes és finom illatú. Az állaga kellően sűrű. Tárkonyos levest készítettünk, melynek levét leszűrtük és ezzel teszteltük az oldódás minőségét. A tesztgyőztes gyorsan és homogén feloldódott a levesben. Nagyon ízes, finom tejszín, intenzív ízélmény. Magyar tejből készült.





A tesztgyőztes Mizo Főzőtejszín friss árát itt találod!