Talán nem nagyon van olyan felnőtt és gyerek, aki ne lenne vevő egy kis sült burgonyára. Ha gyorsítani, egyszerűsíteni szeretnénk a sült krumplihoz jutási folyamatot, akkor jöhetnek a gyorsfagyasztott burgonyák, melyek már hámozva, hasábokban és előfőzve, elősütve várják a zacskóban, hogy a forró olajba ugorhassanak. Ezek között is vannak minőségbeli, ízbeli különbséget, ezért most az országosan kapható fagyasztott sült burgonyákat vakteszteltük, szám szerint 18-féle terméket.
A HASÁBBURGONYA ELŐÁLLÍTÁSA
Először mosással eltávolítják a burgonyán lévő talajdarabokat, kavicsokat, szennyeződéseket és a felesleges növényi részeket. Ezután méret szerint válogatják és hámozzák. A hámozási folyamat kétféleképpen valósulhat meg. „Száraz koptatás” során kefék segítségével távolítják el a héját. „Nedves hámozás” során először gőzölik a burgonyát, hogy a héja könnyen eltávolítható legyen, majd a gőzölt burgonya héját kefék segítségével szedik le.
A burgonya méretre vágása már a következő lépés. Ezt követi az áztatás, mely során a burgonya felületén lévő keményítőtartalmat távolítják el. Ezt a sütési tulajdonságok javítása érdekében teszik.
A kereskedelmi egységekben kapható előrecsomagolt hasábburgonya termékeket általában előfőzik, ami annyit tesz, hogy a burgonyát pár percre meleg vízbe merítik, majd ezután egy „hidegebb” vízbe kerül.
Fontos lépés a szárítási folyamat, mely során a burgonya felületén lévő felesleges vízmennyiséget eltávolítják. Ha ezek megvalósultak, növényi olajban elősütik a terméket, majd jöhet a fagyasztási folyamat.
Ahhoz, hogy otthonunkban a sütés végén egy kívül ropogós, könnyen fogyasztható hasábburgonyát kapjunk, érdemes a csomagoláson feltüntetett előírásoknak megfelelően megsütni a terméket.
GYORSFAGYASZTOTT FÉLKÉSZ HASÁBBURGONYA A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV SZERINT
A termék meghatározása
A gyorsfagyasztott hasábburgonya olyan gyorsfagyasztással tartósított élelmiszer, amelyet tisztított burgonyából (Solanum tuberosum L.) készült különböző méretű és vágási felületű hasábok előfőzésével és növényi zsíradékban végzett elősütésével készítenek.
Felhasználható összetevők
Burgonya
Növényi zsír, -olaj (hidrogénezett is)
Általános jellemzők
A termék gyorsfagyasztott állapotban kemény, átfagyott.
Megfelelően tisztított, zömében foltmentes, megfelelően vágott, enyhe pirultság megengedett.
Legalább 25 mm hosszú hullámos, vagy sima felületű hasábok.
A megengedett eltéréseket minőségi osztályonként a táblázat tartalmazza, ez meghatározza a zöldült hasábok, a 25 mm-nél rövidebb hasábok, a széledarabok és a foltos hasábok maximális százalékos arányát.
A TESZT MENETE
Az országosan kapható, gyorsfagyasztott sült burgonyákat szereztük be a teszthez.
Ezeket a termékeket fagyasztópultban tartják, így vittünk magunkkal fagyasztóládát, hogy fel ne melegedjenek szállítás közben a termékek.
A teszten 15-en vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és a tesztre bevont fogyasztók.
1 fő készült elő a tesztre. Ő sütötte ki a termékeket és ő szervírozta a burgonyát a kóstolók elé, de már csak sorszámokkal jelölve a mintákat. Az előkészítő nem vett részt a kóstoláson.
AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI
Illat: a sült krumpli saját illatát szerettük volna érezni, az alacsony illat intenzitású minták alacsonyabb pontszámot kaptak
Állag: a sült krumpli hasábok külső rész legyen ropogós, belseje szinte krémes-pürés állagú. Leggyakoribb állag hibák a kiszáradt belső rész, vagy az volt, hogy nem lehet ropogósra sütni semennyi idő alatt, annyira vizes
Íz: egyszerű, de jellegzetes és finom íze van a sültkrumplinak, ennek intenzitását értékeltük.
A FAGYASZTOTT SÜLT BURGONYA TESZT EREDMÉNYE
(TOP 5 termék a 18 kóstolt sült krumpliból, a teljes cikk a Maradok a pénzemnél blogon olvasható)
5. ALDI Nature's Gold Pommes Frites Classic, egységár: 1 104 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont
Enyhe, de kellemes sültkrumpli-íz. A külső rész ropogós, a belső rész állaga krémes maradt. Közepesen intenzív és jellegzetes sültkrumpli-íz.
4. Farm Frites Classic oven fries, egységár: 969 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Gyorsabban megsült, normál vágású. Az illata kellemes, nem olajos. A külső réteg jó ropogós, a belseje kellően puha. Közepes intenzitással érezhető a jellegzetes és elvárt sültkrumpli-íz.
3. SPAR Backrohr Frites, egységár: 1 092 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont
Gyorsabban sült meg, normál vágású. Kellemes és jellegzetes sült krumpli illata van. A külső rész jól átsült, míg a belső kellően puha lett. Intenzív és jellegzetes sültkrumpli-íz.
2. PENNY Mike Mitchell's Skin-on Fries, egységár: 1 292 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont
Gyorsabban átsült, intenzív és finom sültkrumpli-illat. A héj a hasábok végén nem égett meg. A hasábok külső része ropogós, belsejük kellően puha. Finom és intenzív hagyományos sültkrumpli-íz.
1. PENNY French Fries straight cut, egységár: 1 009 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont
Intenzív és jellegzetes sültkrumpli-illat. A sült krumpli külső része ropogós, a belső rész puha és jó arányú. Ízében az elvárt és jellegzetes, hagyományos sültkrumpli-ízt éreztük.