A készételek nagy előnye, hogy pár perc melegítés után fogyaszthatók és nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagot. A praktikusságuk megkérdőjelezhetetlen, ezért mi most a minőségükre voltunk kíváncsiak, mennyire finomak, milyen az állaguk. Ezért vakteszteltük az országosan kapható 34-féle csirkehúsos készételt.
MIÉRT LEHET JÓ VÁLASZTÁS A KÉSZÉTEL, AMIT CSAK MELEGÍTENI KELL?
Nos, több oka is, de nekünk az alábbi tényezők miatt tetszenek:
1. Jelentős részük adalékmentes.
2. Könnyen beilleszthetőek a diétánkba, hiszen pontosan tudjuk a kalóriaértéküket.
3. A melegítésük csak pár percet vesz igénybe.
4. Az ár/érték arányuk kiváló lehet.
5. Már szinte mindegyik áruházláncban kaphatók.
6. Mivel mi szeletíven válogatjuk a hulladékot, így a készételek teljes része újrahasznosításra kerül és szinte mindegyik fogyasztható a saját tálcájában, így nem kell mosogatni sem.
A TESZT MENETE
A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.
A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.
Előre csomagolt és csak melegítést igénylő csirkehúsos ételeket szereztük be.
A csomagoláson feltüntetett ideig melegítettük őket mikrohullámú sütőben. Melegítés után egyből vakteszteltünk, hogy jól érezzük az illatot és a fűszerezést. 2 tétel között mindig kiszellőztettünk.
1 fő készült elő a tesztre. Ő melegítette az ételeket és szervírozta a kóstolók elé, de már csak sorszámokkal jelölve a mintákat. Az előkészítő nem vett részt a kóstoláson.
AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI
Illat: a még meleg étel illatát értékeltük. Elvárás volt, hogy felismerhető legyen a fűszerezése az illata alapján. A jellegtelen illatú ételek kaptak alacsonyabb pontszámot.
Állag: azt vizsgáltuk, hogy az
- összetevők jól megfőttek-e,
- nem száraz-e az étel,
- nincs-e a rizs összetapadva
Íz: vártuk az illatban jelenlévő fűszerek és hozzávalók ízét. Nem a fűszerezési stílust, hanem a fűszerezés harmóniáját és a sózás mértékét pontoztuk. Így a túl sós vagy alig fűszeres ételek kaptak alacsonyabb pontszámot
A NAGY CSIRKEHÚSOS KÉSZÉTEL VAKTESZT EREDMÉNYE
(TOP 5 termék a 34 kóstolt csirkés készételből, a teljes cikk a Maradok a pénzemnél blogon olvasható)
4. POLCZ tárkonyos csirkeragu (spring chicken stew with rice), egységár: 4 971 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont
Enyhe, fűszeres, tárkonyos, zöldséges illat. Az összetevők állaga kiemelkedő, minden kellő puhaságú. A zöldségek közül a sárgarépa, zöldborsó és a zeller ízét éreztük leginkább, amit édeskés-savanykás szósz íz kísér, amiben a tárkonyon túl a hagyma ízét is éreztük, sózása pont az ételhez illeszkedik.
4. Purefood roston sült provencei-i csirkemell, zöldségköret, egységár: 5 426 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont
Hagymás, paprikás, fűszeres illat. A zöldbab, bébirépa és a hús is jól átfőttek. Finom, fűszeres íz, a répa és a zöldbab íze is intenzív.
3. POLCZ zöldborsós csirke rizzsel (chicken & peas stew with rice), egységár: 4 829 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont
Finom, zöldborsó-, paprikaillat. Nagyon jó állagú, a szósz átölel minden összetevőt. Finom, fűszerpaprikás, borsos, hagymás ragu, házias paradicsomos alapban.
2. POLCZ zöldséges csirkeragu (vegetable chicken stew), egységár: 4 971 Ft/kg, Pontszám: 8,6/10 pont
Különleges illatú készétel, amiben már lehet érezni a nem mindennapi összetevő, a földimogyoró illatát is. A ragu állaga kiváló, szaftos, jól átfőttek az összetevők. Sokrétű ízhatást éreztünk, indul egy savanykásabb, fűszeres ízzel, amit követ a zöldségek zamata, majd édeskés földimogyoróíz, ami nagyon meglepő, de izgalmas ízélmény.
1. POLCZ Spanyol paella csirkehússal (spanish paella with chicken), egységár: 4 569 Ft/kg, Pontszám: 8,7/10 pont
Különleges, fűszeres illat. A hús, a zöldségek, a rizs jól átfőttek, a jó mennyiségű szafttal kiemelkedő fogyasztási élményt adnak. Kóstoláskor sokrétű ízjegyeket tapasztaltunk, enyhe curry, fokhagyma fűszerek után a zöldségek ízét éreztük, a zöldborsót, paprikát.