A Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai, laikus fogyasztók bevonásával rendszeresen vaktesztelnek népszerű termékeket. Most a füstölt grill sajtokat kóstolták, íme az eredmény!
A TESZT MENETE
A beszerzéskor az alábbi szempontok szerint vásároltak:
- a csomagoláson legyen feltüntetve, hogy a sajt grillezésre alkalmas
- csak füstölt vagy füstízű sajtokat válogattunk a tesztre
A teszten 13-en vettek részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók.
A sajtokat most serpenyőben sütötték meg, alacsony-közepes hőfokon. A sajtokat csak előmelegített, teflonbevonatú serpenyőben kezdték el sütni, kevés olajon. Azért nem faszénen, hogy a sajt füstölési intenzitását és minőségét korrekten tudják értékelni.
A sajtokat a csomagoláson előírtak szerint sütötték.
A megsült sajtokat 2 perc hűlés után, de még melegen kóstolták.
ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK
A félkemény grillsajtok elvárt, közös jellemzője, hogy meg lehet sütni őket, még a felületüket is meg lehet pirítani anélkül, hogy a sajt lefolyna a grillrácsról. Mindenki azt szeretné, hogy könnyen lehessen bánni a sajttal grillezés közben.
Illat: határozott füstillatot vártunk, a jellegtelen illat a rövid vagy gyenge minőségű füstölés jele.
Állag: már említettük, hogy ne folyjon le a grillrácsról, záródjon be a sajt külső rétege a sütés hatására és szépen piruljon meg. A hevített-gyúrt sajtok előnyben vannak állag szempontjából, mert könnyebb velük vánni a tűzön, nem folynak szét.
Íz: természetes füstölt ízt várunk el. A természetes füstölés hatására egy kicsi kesernyés íz is képződhet, de persze, ne ez legyen a meghatározó. A belső rész íze legyen kellően édes-savanyú, füstös utóízzel. A gyúrt sajtoknak van egy jellegzetes erősebb íze, ami kiemeli őket a többi sajt közül.
A hő hatására víz párolog el a sajtból, így nő a só koncentrációja. Egészen kellemetlenül sós lehet az íze a sajtnak grillezés után, ha a gyártó nem a kisütött sajtot kóstolva állította be a sózás mértékét.
A NAGY FÜSTÖLT GRILLSAJT TESZT EREDMÉNYE
(TOP 5 termék, a teljes cikk a Maradok a pénzemnél blogon olvasható)
5. Hajdú burger grillsajt, füstölt BBQ fűszerezéssel, egységár: 4 495 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Kellemes, fűszeres, füstös illat. Az állaga masszívabb, a halloumi jellegű sajtokra emlékeztet. Ízében a BBQ fűszerezés dominál és az édes ízjegyek.
4. KARAVÁN füstölt grillsajt, egységár: 7 829 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont
Közepesen intenzív füstös illat. Könnyen kezelhető a serpenyőben. Sütés után kellően nyúlós a belseje, a külső réteg ropogós. Közepesen intenzív füstös ízeket éreztünk, megfelelő sózás mellett. A sajt saját íze is kellemes, édeskés.
3. Hajdú Grillenyica füstölt, egységár: 6 995 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont
Finom, füstös illat. Könnyen süthető. Sütés után kellően nyúlós, a külseje szépen lepirítható. Ízében is füstös, megfelelően sós, jóízű grillsajt.
1. LIDL Pilos füstölt grill mozzarella, egységár: 5 060 Ft/kg, Pontszám: 8,6/10 pont
Finom és intenzív füstillat. A sütés egyszerű, nem folyik szét, szépen olvad. Az állaga sütés után kívülről ropogós, belülről olvadós, nyúlós, kiváló. Kellemes füstös íz mellé érkezik az finom, édeskés, tejszínes mozzarella zamata. Kellemesen sós sajt.
1. Szarvasi Mozzarella füstölt grill mozzarella, egységár: 7 127 Ft/kg, Pontszám: 8,6/10 pont
Finom és teljes füstillat, mintha közvetlenül a füstölő mellett szimatolnánk; ez keveredik a jellegzetes sült sajt illatával. A sütése egyszerű, nem folyik szét, szépen olvad. Sütés után a külső rész szépen ropogósra pirul, míg a belső rész olvadt, kiváló állagú. Nagyon finom füstös ízt érzünk előszőr, ami jól harmonizál a megfelelően sós és édeskés mozzarella sajttal.