Idén a paprikás grillkolbászokat vaktesztelte a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület, amelyek lehettek csípősek, csemegék, barbeque fűszerezésűek is. Nagy előnyük ezen kolbászoknak, hogy gyorsan elkészíthetőek és jó választás esetén igazán finomak is lehetnek. Mutatjuk a 2023-as tesztgyőztest!
A TESZT MENETE
Felkutatták az összes országosan kapható csípős, pirospaprikás grillkolbászt az Auchan, LIDL, ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market üzletekben.
A teszten a sertéshúsból, marhahúsból készült paprikás kolbászokat vaktesztelték 13-en. A kóstolást a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték.
A grillkolbászokat finoman irdalták, de csak annyira, hogy a szaft ne távozzon a belsejükből sütés alatt.
A kolbászokat az egyenletes sütés érdekében - illetve, hogy a faszén ne adjon mindent felülíró és feljavító ízt -, indukciós tűzhelyen, serpenyőben sütötték ki. Átlagosan 10 perc alatt megsültek a kolbászok, figyeltek arra, hogy minden oldala egyenletesen süljön át és ne égjen oda.
A grillkolbászokat még melegen 2-3 perc hűlés után kóstolták meg.
AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI
A grillkolbászokat szokás szerint 3 szempont: illat, állag és íz szerint pontozták.
Illat: mivel sütötték a kolbászokat, így gazdag pörk illat aromák keletkeztek, ez persze nagyban múlik a sütést végző személy odafigyelésén. Illatban ezen túl díjazták a felismerhető paprika és más fűszerillatot.
Állag: frissen kóstolva elvárták, hogy a bél még ropogós legyen, és ne rágós. A kolbász belseje szerintük lehet rugalmas, de a masszívabb grillkolbászoknak is sok kedvelője van. Tehát inkább a textúrát vizsgálták, hogy ne legyenek benne kisebb mócsingok, ne legyen rágós.
Íz: a fő ízeket a külső rétegen keletkező pörk anyagok és a fűszerek adják. A sózás nagyon befolyásoló tényező. Külön értékelték, ha érezhető volt a fűszerpaprika íze. A kevésbé fűszeres kolbászok nem kaphattak magas ízpontszámot, de a túl sósnál is vontak le 3 tized pontot. A csípősség mértéke nem befolyásolta az értékelést, csak az értékelés szövegében jelezték annak mértékét.
A NAGY GRILLKOLBÁSZ TESZT EREDMÉNYE
(TOP 5 termék, a teljes cikk a Maradok a pénzemnél blogon olvasható)
4. Gazda magyaros grillkolbász, egységára: 3745 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont
Finom, fűszeres illat. Vékony kolbász, apró-közepes darálású hússal-szalonnával készült. Házias jellegű fűszerek, paprika, bors, fokhagyma, megfelelő sózással.
4. Bogádi grillező paprikás grill kolbász, egységára: 4248 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont
Kellemes fűszeres illat. Nagyobb átmérőjű hús és szalonnadarabokkal készült, látható mennyiségű zöldfűszerrel. Ízében kellemesen paprikás, hagymás, fűszeres kolbász.
2. Tauris grillkolbász sertés és szarvashúsból, egységára: 5148 Ft/kg. Pontszám: 8,3/10 pont
Füstölt, paprikás illat. Közepes darálású állomány. Paprikás, fűszeres íz, jó mennyiségű borssal, fokhagymával.
2. Bogádi csípős paprikás grillkolbász, egységára: 4248 Ft/kg. Pontszám: 8,3/10 pont
Paprikás, borsos illat. Nagyobb darálású húsból és szalonnából készült, paprika darabokkal. Kellemesen csípős, borsos, paprikás, jó sózású grillkolbász.
1. AUCHAN Collection csípős marha grillkolbász, egységára: 3996 Ft/kg. Pontszám: 8,5/10 pont
Borsos, paprikás, érezhetően a sült marhahús illat. Apró-közepes darálású hús és szalonna. Paprikás, kellemesen csípős és borsos, különlegesen finom marha grillkolbász. A sózása jól beállított, erősíti a fűszerek ízét, és nem nyomja el azokat.